Matematică, întrebare adresată de Miler, 9 ani în urmă

Rezolvati ecuatiile :
a) 2x+7=15
b) 3x-11=21
c) 5+2(x-1) =12
d) 3(x-3)-8=20
e) 15-4(x+1)=10
f )x- 2 supra 3 = 1pe langa si 1supra 15
g) 3 supra 4 -x = 1 supra 12
h) 7 supra 18 + x = 19 supra 15
i) 9 • x = 12
j) x • 4 supra 25 = 16 supra 5
k) 35 supra 24 : x = 2 , (3)
l ) 4x+5 = x + 13
m ) 11x + 17 = 2 x + 21
n) 3x - 1 supra 2 = 3 supra 7 - 4 x
o ) 3 supra 22 x - 1 supra 2 = 6 supra 55 + 1 supra 11 x
p) x supra 2 - x supra 3 = 7 supra 6


Alexuk2106: Cam multe ecuatii si cam putine puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de abc112
12
a)2x + 7 = 15

2x = 15 - 7

2x = 8

x = \frac{8}{2}

x = 4

b)3x - 11 = 21

3x = 21 + 11

3x = 32

x = \frac{32}{3}

c)5 + 2(x - 1) = 12

5 + 2x - 2 = 12

2x = 12 - 5 + 2

2x = 9

x = \frac{9}{2}

d)3(x - 3) - 8 = 20

3x - 9 - 8 = 20

3x - 17 = 20

3x = 20 + 17

3x = 37

x = \frac{37}{3}

e)15 - 4(x + 1) = 10

15 - 4x - 4 = 10

 - 4x = 10 - 15 + 4

 - 4x = - 1 \: | \times ( - 1)

4x = 1

x = \frac{1}{4}

f)x - \frac{2}{3} = 1\frac{1}{15}

x - \frac{2}{3} = \frac{1 \times 15 + 1}{15}

x - \frac{2}{3} = \frac{16}{15}

15x - 10x = 16

5x = 16

x = \frac{16}{5}

g) \frac{3}{4} - x = \frac{1}{12}

9 - 12x = 1

 - 12x = 1 - 9

 - 12x = - 8 \: | \div ( - 4)

3x = 2

x = \frac{2}{3}

h) \frac{7}{18} + x = \frac{19}{15}

35 + 90x = 114

9x = 114 - 35

9x = 79

x = \frac{79}{9}

i)9x = 12

x = \frac{12}{9}

x = \frac{4}{3}

j)x \times \frac{4}{25} = \frac{16}{5}

 \frac{4x}{25} = \frac{16}{5}

4x \times 5 = 25 \times 16

20x = 400

x = \frac{400}{20}

x = 20

k) \frac{35}{24} \div x = 2.(3)

 \frac{35}{24} \times \frac{1}{x} = \frac{23 - 2}{9}

 \frac{35}{24x} = \frac{21}{9}

 \frac{35}{24x} = \frac{7}{3}

24x \times 7 = 3 \times 35

168x = 105

x = \frac{105}{168}

x = \frac{35}{56}

x = \frac{5}{8}

l)4x + 5 = x + 13

4x - x = 13 - 5

3x = 8

x = \frac{8}{3}

m)11x + 17 = 2x + 21

11x - 2x = 21 - 17

9x = 4

x = \frac{4}{9}

n)3x - \frac{1}{2} = \frac{3}{7} - 4x

3x + 4x = \frac{3}{7} + \frac{1}{2}

7x = \frac{6}{14} + \frac{7}{14}

7x = \frac{6 + 7}{14}

7x = \frac{13}{14}

7x \times 14 = 13

98x = 13

x = \frac{13}{98}

o) \frac{3}{22x} - \frac{1}{2} = \frac{6}{55} + \frac{1}{11x}

 \frac{3}{22} - \frac{x}{2} = \frac{6x}{55} + \frac{1}{11}

 \frac{15}{110} - \frac{55x}{110} = \frac{12x}{110} + \frac{10}{110}

15 - 55x = 12x + 10

 - 55x - 12x = 10 - 15

 - 67x = - 5 \: | \times ( - 1)

67x = 5

x = \frac{5}{67}

p) \frac{x}{2} - \frac{x}{3} = \frac{7}{6}

3x - 2x = 7

x = 7
Alte întrebări interesante