Matematică, întrebare adresată de Axbolt, 9 ani în urmă

Rezolvati in multimea numerelor reale ecuatia : log de 3 din x = log de x din 3 .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de IngridIngriid1
5
Sper sa intelegi, am aplicat formula schimbarii de baza, iar la radical din 1 sunt 2 solutii -1 si 1 deoarece -1 si 1 ridicat la patrat dau 1.
Anexe:

GreenEyes71: Rezultatele obținute sunt corecte, dar rezolvarea ar fi trebuit să fi început cu condițiile de existență a celor 2 logaritmi, pe de o parte pentru baza logaritmului și apoi pentru argumentul logaritmului. Știu că partea asta lipsește din barem, dar fără ea rezolvarea este incompletă.
IngridIngriid1: Da, asa este. Asadar x> 0 conform conditiei de existanta, deci 3>0 si 1/3>0 sunt solutii.
GreenEyes71: Nu, condițiile sunt 2, ați uitat de condiția ca x să NU ia valoarea 1.
IngridIngriid1: De ce sa nu ia valoarea 1?
GreenEyes71: x apare ca bază a logaritmului în membrul drept, nu ? Suntem atenți când rezolvăm problemele, ne uităm peste tot, cu răbdare, nu ?
IngridIngriid1: Si x diferit de 1, 3 este diferit de 1 si 1/3 este diferit de 1, atunci 3 si 1/3 sunt solutii. Sper ca esti multumit de conditiile de existatenta si ca poti dorimi bine noaptea.
IngridIngriid1: existenta*
GreenEyes71: Nu cred că ai înțeles: la acest exercițiu, în mod cu totul întâmplător soluțiile obținute se află în domeniul de definiție care trebuie aflat pentru această ecuație. La bacalaureat ar putea fi alte ecuații, la care norocul nu va mai fi de partea elevului și atunci elevul va lăsa toate soluțiile, deși unele nu aparțin domenului de definiție, obligatoriu de aflat ca prim pas al rezolvării.
GreenEyes71: Ideea este că trebuie să ajutăm membrii Brainly.ro să rezolve corect și complet problemele. Aș aprecia mult dacă ai păstra conversația în limitele bunului simț. Ești foarte aproape de a trece "granița".
IngridIngriid1: Tocmai m-ai persiflat cand ai spus "ne uitam peste tot, cu rabdare, nu?" replica ce nu trebuia spusa. Vorbim strict de exercitiu, nu de rabdarea mea. Tu esti cel care a intrecut granita, am inecercat sa fiu intelegatoare si sa iti fac pe plac. Puteai sa scrii din prima conditiile de existenta si astfel rezolvai problema, dar ai preferat sa pui situatia ca pe un repros la adresa mea.
Alte întrebări interesante