Matematică, întrebare adresată de iordacheradu987, 8 ani în urmă

Rezolvati in multimea R ecuatia log in baza 2(x+3)-log in baza 2(x-3)=1​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianbuf18
0

log_2(x+3)-log_2(x-3)=1

Stim ca, daca avem aceeasi baza, diferenta logaritmilor e acelasi lucru cu logaritmul câtului, adica:

log_2(x+3)-log_2(x-3)=log_2\frac{x+3}{x-3}

Inseamna ca:

log_2\frac{x+3}{x-3}=1

Adica     \frac{x+3}{x-3}=2^1

x+3=2(x-3)
x+3=2x-6
2x-x=6+3
x=9

Răspuns de abcdebygabi
0

Se scriu condițiile de existenta:

X+3>0 =>x>-3

X-3>0 =>x>3

Rezulta ca x trebuie sa fie din intervalul (3,inf)

 log_{2}(x + 3)  - log_{2}(x  - 3) = 1

log_{2}(x + 3)  - log_{2}(x  - 3) =   log_{2}( \frac{x + 3}{x - 3} )  = 1

 \frac{x + 3}{x - 3}  =  {2}^{1}  = 2

\frac{x + 3}{x - 3} = \frac{x  - 3 + 6}{x - 3} = 1 +  \frac{6}{x - 3}

1 +  \frac{6}{x - 3}  = 2

 \frac{6}{x - 3}  = 1

x - 3 = 6

x = 9 >3

x \: verifica \: conditia

Alte întrebări interesante