Rezolvati in RxR prin metoda reducerii sistemul de ecuatii:
a)![\left \{ {{2x-3y=5} \atop {x+y=10}} \right. \left \{ {{2x-3y=5} \atop {x+y=10}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B%7B2x-3y%3D5%7D+%5Catop+%7Bx%2By%3D10%7D%7D+%5Cright.+)
b)![\left \{ {{x-y=-1} \atop {3x+2y=7}} \right. \left \{ {{x-y=-1} \atop {3x+2y=7}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B%7Bx-y%3D-1%7D+%5Catop+%7B3x%2B2y%3D7%7D%7D+%5Cright.+)
c)![\left \{ {{40x+3y=15} \atop 10x-11y=9}} \right. \left \{ {{40x+3y=15} \atop 10x-11y=9}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B%7B40x%2B3y%3D15%7D+%5Catop+10x-11y%3D9%7D%7D+%5Cright.+)
d)![\left \{ {{x+2y=5} \atop 3x-6y=9}} \right. \left \{ {{x+2y=5} \atop 3x-6y=9}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B%7Bx%2B2y%3D5%7D+%5Catop+3x-6y%3D9%7D%7D+%5Cright.+)
e)
}
f)![\left \{ {{5x-2y=1} \atop 15x-3y=-3}} \right. \left \{ {{5x-2y=1} \atop 15x-3y=-3}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B%7B5x-2y%3D1%7D+%5Catop+15x-3y%3D-3%7D%7D+%5Cright.+)
g)![\left \{ {12x-7y=2} \atop {15x-5y=-5}} \right. \left \{ {12x-7y=2} \atop {15x-5y=-5}} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=+%5Cleft+%5C%7B+%7B12x-7y%3D2%7D+%5Catop+%7B15x-5y%3D-5%7D%7D+%5Cright.+)
h)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
20
a)
2x-3y=5
x+y=10 inmultim cu 3
3x+3y=30
se aduna
2x-3y=5
3x+3y=30
5x=35
x=7
y=10-7=3
b)
x-y=-1 inmultim cu 2
3x+2y=7
2x-2y=-2
5x=5
x=1
y=2
c)40x+3y=15
10x-11y=9 inmultim cu -4
40x+3y=15
-40x+44y=-36
47y=-21
y=-21/47
x=(9+11y)/10=[9+11(-21/47)]/10=(423-231)/470=192/470=96/235
d) x+y=5 inmultim cu 6
3x-6y=9
6x+6y=30
3x-6y=9
9x=39
x=39/9
y=5-x=5-39/9=(45-39)/9=6/9=2/3
e) 2x-4y=-6
3x-2y=-7 inmultim cu -2
-6x+4y=14
2x-4y=-6
-4x=8
x=-2
y=(3×(-2)+7)/2=(-6+7)/2=1/2
f) 5x-2y=1 inmultim cu -3
15x-3y=-3
-15x+6y=-3
9y=-6
y=-2/3
x=[1+2(-2/3)]/5=(1-4/3)/5= -1/15
g) 12x-7y=2 inmultim cu -5
15x-5y=-5 inmultim cu 7
-60x+35y=-10
105x-35y=-35
45x=-45
x=-1
y=[-2+12×(-1)]/7=(-2-12)/7=-2
h) 2x+3y=5 inmultim cu -2
5x+2y=-2 inmultim cu 3
-4x-6y=-10
15x+6y=-6
11x=-16
x=16/11
y= (5-2×16/11)/3= (55-32)/11×3=23/33
2x-3y=5
x+y=10 inmultim cu 3
3x+3y=30
se aduna
2x-3y=5
3x+3y=30
5x=35
x=7
y=10-7=3
b)
x-y=-1 inmultim cu 2
3x+2y=7
2x-2y=-2
5x=5
x=1
y=2
c)40x+3y=15
10x-11y=9 inmultim cu -4
40x+3y=15
-40x+44y=-36
47y=-21
y=-21/47
x=(9+11y)/10=[9+11(-21/47)]/10=(423-231)/470=192/470=96/235
d) x+y=5 inmultim cu 6
3x-6y=9
6x+6y=30
3x-6y=9
9x=39
x=39/9
y=5-x=5-39/9=(45-39)/9=6/9=2/3
e) 2x-4y=-6
3x-2y=-7 inmultim cu -2
-6x+4y=14
2x-4y=-6
-4x=8
x=-2
y=(3×(-2)+7)/2=(-6+7)/2=1/2
f) 5x-2y=1 inmultim cu -3
15x-3y=-3
-15x+6y=-3
9y=-6
y=-2/3
x=[1+2(-2/3)]/5=(1-4/3)/5= -1/15
g) 12x-7y=2 inmultim cu -5
15x-5y=-5 inmultim cu 7
-60x+35y=-10
105x-35y=-35
45x=-45
x=-1
y=[-2+12×(-1)]/7=(-2-12)/7=-2
h) 2x+3y=5 inmultim cu -2
5x+2y=-2 inmultim cu 3
-4x-6y=-10
15x+6y=-6
11x=-16
x=16/11
y= (5-2×16/11)/3= (55-32)/11×3=23/33
Alte întrebări interesante
Fizică,
9 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă
Arte,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Franceza,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă