Rezolvați sistemul:
x^2=xy+2x-y
y^2 = xy+2y-x
Este sistem "aproape simetric", știu ce trebuie sa fac pana când formez al doilea sistem și greșesc câte ceva
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Adunand ecuatiile, avem:
(x+y)²-2xy=2xy+x+y⇔4xy=(x+y)²-(x+y) (1)
Scazand ecuatiile, obtinem:
(x+y)(x-y)=3(x-y)⇔(x-y)(x+y-3)=0. De aici avem doua variante:
1) x-y=0⇒x=y si dupa ce inlocuim in una dintre ecuatiile sistemului ⇒x=y=0
2) x+y=3 care inlocuit in (1), obtinem xy=3/2.
Deci avem S=x+y=3 si P=xy=3/2.
Ecuatia ale carei solutii dau suma S si produsul P, este z²-Sz+P=0.
Deci z²-3z+3/2=0
Δ=9-6=3;![z_{1;2}=\dfrac{3\pm\sqrt3}{2};\ deci\ z_{1;2}=\dfrac{3\pm\sqrt3}{2};\ deci\](https://tex.z-dn.net/?f=z_%7B1%3B2%7D%3D%5Cdfrac%7B3%5Cpm%5Csqrt3%7D%7B2%7D%3B%5C+deci%5C+)
![(x;y)\in\left\{\left(\dfrac{3+\sqrt3}{2};\dfrac{3-\sqrt3}{2}\right);\ \left(\dfrac{3-\sqrt3}{2};\dfrac{3+\sqrt3}{2}\right);\ (0;0);\right\} (x;y)\in\left\{\left(\dfrac{3+\sqrt3}{2};\dfrac{3-\sqrt3}{2}\right);\ \left(\dfrac{3-\sqrt3}{2};\dfrac{3+\sqrt3}{2}\right);\ (0;0);\right\}](https://tex.z-dn.net/?f=%28x%3By%29%5Cin%5Cleft%5C%7B%5Cleft%28%5Cdfrac%7B3%2B%5Csqrt3%7D%7B2%7D%3B%5Cdfrac%7B3-%5Csqrt3%7D%7B2%7D%5Cright%29%3B%5C+%5Cleft%28%5Cdfrac%7B3-%5Csqrt3%7D%7B2%7D%3B%5Cdfrac%7B3%2B%5Csqrt3%7D%7B2%7D%5Cright%29%3B%5C+%280%3B0%29%3B%5Cright%5C%7D)
(x+y)²-2xy=2xy+x+y⇔4xy=(x+y)²-(x+y) (1)
Scazand ecuatiile, obtinem:
(x+y)(x-y)=3(x-y)⇔(x-y)(x+y-3)=0. De aici avem doua variante:
1) x-y=0⇒x=y si dupa ce inlocuim in una dintre ecuatiile sistemului ⇒x=y=0
2) x+y=3 care inlocuit in (1), obtinem xy=3/2.
Deci avem S=x+y=3 si P=xy=3/2.
Ecuatia ale carei solutii dau suma S si produsul P, este z²-Sz+P=0.
Deci z²-3z+3/2=0
Δ=9-6=3;
Alte întrebări interesante
Matematică,
9 ani în urmă
Chimie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Chimie,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă