Limba română, întrebare adresată de tofanotniel07, 8 ani în urmă

Rezumat “Baiatul cu pijamale in dungi” de John Boyne, pe baza fragmentului dat, incadrat in 80-100 cuvinte.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de papicostea
2

Răspuns:

Povestea are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bruno, un băiat în vârstă de 9 ani locuiește în Berlin cu tatăl, mama și sora sa, Gretel, în vârstă de 12 ani, pe care o consideră un caz pierdut.

După o vizită a lui Adolf Hitler chiar în casa lor, Bruno află că întreaga familie trebuie să se mute la Auschwitz, cel mai mare lagăr de concentrare din istorie deoarece tatăl său a fost făcut comandantNoua casă, situată în mijlocul pustietății nu-l încântă deloc pe Bruno. În plus, îi este dor de Berlin și de prietenii săi.

Din întâmplare într-o zi descoperă lagărul îngrădit cu sârmă ghimpată unde prizonierii poartă pijamale în dungi.Curiozitatea și singurătatea îl fac să se apropie de tabără. Aici întâlnește un băiat evreu pe nume Shmuel, născut în aceeași zi cu el. Bruno află că fratele și tatăl lui Shmuel se află și ei după gard, dar că a fost separat de mama sa. Bruno îi vizitează zilnic pe Shmuel și-i duce mâncare. Astfel, între cei doi se dezvoltă o prietenie profundă.Câteva săptămâni mai târziu, la cererea mamei lor, care este nemulțumită și îngrozită de ceea ce se întâmplă în lagăr, Bruno și Gretel sunt informați că se vor întoarce împreună cu aceasta la Berlin.Între timp însă, Bruno plănuiește să-l ajute pe află Shmuel să-și găsească tatăl.

Pentru a trece neobservat, Bruno își pune și el o pijama în dungi, o șapcă și își lasă hainele de cealaltă parte a gardului.Căutările lor se desfășoară în toată tabăra, dar nu găsesc nici un indiciu! La un moment dat totul în jurul lor devene agitat, iar băieții sunt adunați cu ceilalți prizonieri la un loc și băgați în camera de cazare, despre care Bruno crede că este un adăpost împotriva furtunii de afară.

Înainte ca ușile să se închidă și lumina să se stingă, Bruno îl ia de mână pe Shmuel și-i spune că este cel mai bun prieten al său pe viață.

Bruno nu mai este văzut niciodată, hainele sale fiind descoperite de un soldat câteva zile mai târziu. Mama sa petrece luni întregi căutându-l înainte de a pleca la Berlin cu Gretel, unde spera că fugise Bruno.Un an mai târziu, timp în care a rămas la Auschwitz, devenind nemilos și fără inimă față de subordonații săi, tatăl lui Bruno se întoarce în locul unde au fost găsite hainele lui Bruno și descoperă gaura în gard. Reconstituie dispariția și moartea fiul său și se prăbușește de durere realizând ce s-a întâmplat.Câteva luni mai târziu, trupele aliate iau cu asalt lagărul, iar acesta, măcinat de vinovăție, se lasă luat prizonier.


papicostea: poți să nu mai știu ultima parte că sa se incadreze in 100 de cuvinte
papicostea: scrii*
Răspuns de badeacristiana2
0
  • BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI

Băiatul cu pijamale în dungi este o carte pe care o ochisem de mult. Cred că am și citit o recenzie pentru ea, dar nu mai știu sigur pe unde. Abia după ce am terminat-o de citit, am aflat că a fost și ecranizată. Am ales să nu văd filmul pentru că din trailer mi-am dat seama că foarte multe detalii din carte nu sunt respectate. Prin urmare, dacă nu vă place să citiți sau nu aveți timp, puteți căuta filmul. Eu zic că subiectul vă va captiva.

Scurt rezumat Băiatul cu pijamale în dungi

Bruno este un băiețel neamț, de doar 9 ani, care locuiește în Berlin, alături de familia sa (mama, tatăl și sora lui mai mare). Au o casă mare, o duc bine. Tatăl său lucrează în cadrul armatei și Bruno este un copil fericit. Are o casă cu 5 niveluri de explorat și prieteni alături de care să se joace. Asta până în ziua în care o găsește pe menajeră făcând bagajele, iar mama sa îi spune că trebuie să se mute pentru că tatăl său a fost avansat și noul post primit este în alt oraș.

În noua locuință nimic nu mai este la fel. Doar biroul tatălui său a rămas inaccesibil. În rest, totul s-a schimbat. Casa este mult mai mică. Alte case nu sunt în jur. Dacă nu sunt case, nu sunt nici copii. Cum să mai fie Bruno fericit aici? În plus, sunt prea multe lucruri pe care nu le înțelege. Casa este plină tot timpul de soldați. Pe fereastră, într-o curte imensă, împrejmuită cu gard înalt de plasă deasupra căruia erau prinse arcuri de sârmă ghimpată, sunt o mulțime de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Ce fac ei acolo? De ce soldații se duc mereu acolo, dar oamenii ăia nu vin niciodată la ei? Unde mai pui că acolo sunt și copiii care i-ar putea fi parteneri de joacă.

Hotărât să exploreze noua lume în care ajuns, Bruno se îndepărtează într-o zi de casă, mergând foarte mult de-a lungul gardului cu sârmă ghimpată. Mare-i este mirarea când, la un moment dat, dă peste un băiat de-o seamă cu el (chiar născuți în aceeași zi), ghemuit de partea cealaltă a gardului. Un băiat îmbrăcat în pijamale în dungi (Shmuel). De-aici povestea devine dramatică, dar nu vă spun mai multe.

De ce Bruno n-are voie dincolo de gard? Care este povestea lui Shmuel? De ce bunica îl urâse pe tatăl lui, atunci când aflase de noua lui slujbă? De unde titlul cărții Băiatul cu pijamale în dungi? Unde este de fapt locul ăsta în care s-au mutat (Out-With, cum îl numește Bruno)? Cine este șeful tatălui, acel Fury care l-a trimis aici.

Alte întrebări interesante