Limba română, întrebare adresată de ammarian09, 8 ani în urmă

rezumat cartea 1984 de George Orwell.va rogggg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreigrancea73
1
Descrie o Marea Britanie la treizeci de ani după un război nuclear între Est și Vest presupus a fi avut loc în anii 1950 și unde s-a instituit un regim de tip totalitar, puternic inspirat atât de anumite elemente ale stalinismului, cât și ale nazismului. Libertatea de exprimare nu mai există. Toate gândurile sunt atent monitorizate și afișe uriașe sunt puse pe străzi care spun tuturor că „Big Brother te urmărește”.

1984 este de obicei considerat un punct de referință pentru science fiction, distopie și science fiction în general. 1984 a servit, de asemenea, ca inspirație sau bază pentru multe lucrări precum V de la Vendetta. Figura principală a romanului, Big Brother, a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, a societății de supraveghere, precum și a reducerii libertăților.

Ocupă locul al treisprezecelea în lista celor mai bune o sută de romane în limba engleză ale secolului al XX-lea stabilită de Biblioteca Modernă în 1998. În 2005, revista Time l-a clasat și în lista sa cu cele mai bune o sută de romane și povestiri în limba engleză, din 1923 până în prezent, unde se regăsește și Ferma animalelor, un alt roman celebru al lui Orwell.
Alte întrebări interesante