Limba română, întrebare adresată de elypot10, 9 ani în urmă

rezumat cat de scurt va rog de 10-15 randuri la intr-o poveste de marin sorescu va rog si urgent dau 10 puncte si coronita!!!! vvvaa rrrrooooggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentinabornaz
80
marin sorescu a scris iona, este o parabola dramatica alcatuita sub forma unui monolog, cu un singur personaj care se divide in voci. iona este un pescar, care sa opus cuvantului biblic si este pedepsit timp de 3 zile, drama este alcatuita din 4 tablori. primul iona este in gura pestelui, intr0o balena. incearca sa se salveze prin logos insa nimeni nu il poate auzi. iona incearca sa pescuisca dintr-un acvariu adus de acasa intretinand speranta ca ghinionul sau de pescar poate fi anulat. metafora omul peste din primul tablou reliefeaza dualitatea care apare in acelas timp ca vanator si vanat.
al 2 tablou iona este in interiorul pestelui I, gaseste un cutit prilej de a se gandi la lipsa de vigilenta a chitului, vrea sa construiasca o banca de lemn unde sa se odihneascca vantul si pescarusi semn al stabiilitati nevoie de reper. el spinteca burta pestelui dar se va regasi in alt peste.
al 3.lea tablou se desf in pestele 2 in care se afla o mica moara de vant ce se poate invarti sau nu simbol al treceri si macinari timpului. personajul devine revoltat. apar doi figurantu, pescarul 1 si 2, vrea sa le inteleaga conditia umila dar comunicarea este imposibila. spinteca din nou burta pt a se regasi in al 3.lea peste. aici se gandeste la mama sa caruia ii cere sa il mai nasca odata sugestia a unei repetari mai putin absurde. se instaleaza un conflic ontologic intr.e viata si moarte care nu se poate rezolva in absenta lu D-zeu. in tabloul 4 iona este in gura ultimului peste, aparent afaraa aproape de marea pe care nu o vede, intalneste aceasi pescari. mediteaza asupra divinitatii, isi descopera propria identitate ( eu sunt iona) si gaseste o singura solutie pentru a iesi la lumina, nu spre afara ci spre interios. isi spinteca burta, cu obsesia lumini eliberatoare. gestul nnu semnifica o sinucidere ci o renastere in oriyontul cunoasterii. 

MateiMateutu: "Iona", subintitulată "tragedie în patru tablouri" a fost publicată în 1968 în revista "Luceafărul" şi face parte, alături de "Paracliserul" şi "Matca", dintr-o trilogie dramatică, intitulată sugestiv "Setea muntelui de sate". Titlul trilogiei este o metaforă care sugerează setea de Absolut a omului superior, iar cele trei drame care o compun sunt mediaţii-parabole,
realizate prin ironie.
Ilustrând titlul trilogiei, dramele "lona", "Paracliserul" şi "Matca"
sunt parabole pe tema destinului um
MateiMateutu: asta e rezumatul meu
valentinabornaz: eu am zis ceea ce se intampla in cele 4 tablouri pe cat d scurt posibil, nu si inceputul..
elypot10: sc dar am spus de 10-15 randuri!!
elypot10: nu vreau sa stiu despre autor imi trebuie scurt caci pe vacanta am de facut 127 de rezumate!!1
elypot10: sunt in clasa a-v a ( trec )
valentinabornaz: dar macar asa ti-ai facut o idee, si scoti ce e mai important. bafta
Alte întrebări interesante