Limba română, întrebare adresată de bibi723, 9 ani în urmă

rezumat la fragmentul din Vizita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andrews78
13
                                              VIZITA

    Caragiale merge in vizita de Sf. Ion la o prietena, Maria Popescu, care avea un baiat pe nume Ionel. Asa ca de onomastica acestuia, autorul ii face cadou o minge de cauciuc, pe care baiatul o accepta bucuros.
     In  timp ce cei doi vorbeau, servitoarea care aducea cafea este asaltata de Ionel, care ii sare inainte si vrea sa ii rastoarne masina de facut cafea. Dupa ce mama sa l-a certat, si i-a reprosat sa nu se mai apropie de masina, acestia incep din nou sa discute. Insa Ionel gasise o toba si incepu sa o bata ca un tobosar, sunetul acesteia ajungand pana in salonul in care era si musafirul. Acesta il convinge pe micut sa lase instrumentul, si convins ca se va astampara, se intoarce in salon.
     Ionel incearca sa atace servitoarea ce aducea cafea si dulceata, dar doamna Popescu intervine,fiind ranita de spada baiatului. Aceasta il iarta si il pupa dulce, insa.
     Autorul isi aprinde o tigara, cerand ingaduinta politicos, in urma acestui fapt afland ca si lui Ionel ii place tutunul. Fiind certat de musafir si sfatuit sa nu mai fumeze, baiatul iese in hol cu dulceata, intorcandu-se putin mai tarziu.
     Profitand de o clipa de pace, cei doi continua vorbaria, lucrurile decurgand normal, pana in momentul in care Ionel ia mingea adusa cadou si incepe sa o tranteasca prin toata camera. Fiind din cauciuc, aceasta se loveste de pereti, sare peste tot, si in cele din urma loveste masuta la care erau asezati cei doi, si pe care era pusa cafeaua si dulceata. Musafirul isi murdareste paltalonii, insa il scuza pe micul ,,maior''.
     In ultima parte a povestirii, Ionel lesina in urma faptului ca a consumat tutun, insa in timp ce gazda era pe cat se poate de speriata, naratorul il descheie la gat si il stropeste cu putina apa sa isi revina. Lasand pe cei doi in afara orcarui pericol, acesta hotaraste sa se intoarca acasa.
       Atunci cand ajunse, isi dadu seama de ce iesise Ionel cu dulceata in hol-ca sai i-o toarne in papuci.         

Andrews78: Sper mult ca te-am ajutat...
Alte întrebări interesante