Limba română, întrebare adresată de elenaenescu81, 8 ani în urmă

REZUMAT LA TEXTUL "PREAFRUMOASA VASILISA"​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elenabotea64
76

RĂSPUNS:

  • Într-un regat trăia un negustor cu un comerciant.Fiica lor Vasilica s-a născut, dar părinții nu s-au bucurat pentru multă vreme de fericirea lor,mama lui Vasilisa a murit, iar înainte de moartea ei a cheamat-o pe fiica ei și i-a oferit o păpușă magică.
  • Acestă păpușă trebuie să o protezeje dar și pe fată,să o ajute în orice,de îndată ce a hrănit păpușa și i-a cerut să îndeplinească ceea ce avea nevoie.După ce a ars un pic tatăl său,a decis să se căsătorească cu o văduvă care avea deja două fiice.
  • Mama vitregă era frumoasă,dar malefică și insidioasă.A purtat o râvnă împotriva lui Vasilica pentru ca a fost mai frumoasă și mai de succes decât ficele lui,a reușit în orice sarcină care i-a încredințată.
  • Toți pași vitrinei Vasilisa au fost ajutați de o păpușă magică,dar mama ei vitregă nu știa asta.De asemenea,mama vitregă i-a poruncită să sape în gădină,să pască gâștele și să dea apă la vacă.Păpușa a facut toate astea,dar Vasilisa a devenit mai frumoasă.
  • Curând s-a transformat într-o fată frumoasă,nu s-a încheiat niciun sfârșit din partea pretinzătorilor, dar nu a iubit pe nimeni.Și mai furioasă a fost mama vitregă și vitregii care s-au supărat pe ea,spre care băieții nu voiau să se uite.
  • Când comerciantul a plecat,mama vitregă a aruncat o lumânare și a trimis-o pe fiica ei vitregă la femeia-yaga pentru foc.Pentru fată era prea groaznic să meargă în pădure,dar nu trebuie să alergă,s-a dus în camera ei,a hrănit păpușa și a promis că o va salva de toate nenorocirile.
  • Vasilisa a intrat în pădure și a întâlnit acolo un cântăreț alb pe un cal alb,era soarele răsărit.Apoi fata s-a dus la duș,iar călărețul ei de pe un cal roșu prins de ea,a venit zorile.Vasilisa a venit în coliba Baba Yaga abia în zilei următoare.Locul acesta era îngrozitor,locuința era înconjurată de un gard din lemn,pe fiecare bucată de care era un craniu.
  • Baba Yaga nu era în casă,iar când s-a întors,Vasilica a explicat de ce a venit.Baba Yaga nu o mâncat-o pe fată,dar a făcut-o să muncească.Vasilisa muncea zi și noapte,păpușa o ajuta.Fata era curioasă,voia să o întrebe pe bătrână cine întrebă călăreți pe care i-a cunoscut pe parcurs.
  • Baba Yaga a spus că călărețul de pe calul alb este dimineață, călărețul roșu este soarele, iar negrul era noaptea.
  • Au întrebat și pe Baga Yaga Vasilisa are vreun secret pentru a ajuta rapid să facă față tuturor lucrărilor încredințate.Fata nu a început să povestească de păpușă, ci a spus că binecuvântarea mamei sale decedate o ajută.Bătrâna s-a înfuriat,a alungat-o pe Vasilisa din curte,i-a dat un craniu cu o scânteie și a trimis-o acasă
  • Fata a luat craniul,dar nu a îndrăznit să se întoarcă acasă, se temea că mama vitregă a prins deja focul și o va speria pentru timpul inactiv.Deodată,o voce a venit din caniu, a ordonat vocii lui Vasilisa să nu renunțe la craniu,ci să meargă el la mama vitregă.Vasilisa a venit acasă și vede că nu este o scânteie în casă,mama ei vitregă și fiica ei nu a putut aprinde o flacără,or cât de greu ar încerca.

Sper că te-am ajutat!Primesc și eu o coroană că m-am chinuit.Mulțumescc!!!❤✔


elenaenescu81: Multumesc!
Alte întrebări interesante