Limba română, întrebare adresată de alexya37, 9 ani în urmă

Rezumat Matilda. Multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
289

Citim cu atenție romanul Matilda de Roald Dahl pentru a putea realiza un rezumat astfel:

Matilda, este o fetiță genială, fiica doamnei și domnului Wormwood. Deși este o fetiță sensibilă și foarte inteligentă părinții ei, oameni mediocrii, nu sunt deloc atenți la nevoile ei, o tratează cu nepăsare și nu se ocupă deloc de educația ei.

Matilda învață să vorbească cursiv de la vârsta de 1 an și jumătate, iar la vârsta de 3 ani știe să citească. Părinții ei ignoră aceste calități, o tratează cu nepăsare și resping ideea de a-i cumpăra cărți. Dorind să citească mai mult, fetița merge la bibliotecă, unde o întâlnește pe domnișoara Phelps, care, uimită de capacitățile intelectuale ale Matildei, o ajută să aleagă lecturi foarte interesante și avansate.

Tatăl ei, domnul Wormwoods, se dovedește a fi un escroc care păcălește clienții să cumpere mașini la mâna a doua. Fratele Matildei, Michael, la fel de mediocru, își admiră tatăl, iar mama este adepta jocurilor de bingo și a televizorului.

Cu o asemenea familie, dezgustată, Matilda le dă lecții părinților săi de fiecare dată când aceștia se comportă urât cu ea sau atunci când nu este de acord cu atitudinile și gesturile lor. Astfel că pune la cale 3 farse pentru tatăl ei: îi pune lipici pe pălărie, astfel că aceasta i se lipește de cap, ascunde papagalul vecinului în șemineu pentru a-i face pe părinții ei să creadă că locuiesc într-o casă bântuită de fantome și îi pune tătălui ei vopsea de păr în recipientul cu ulei de păr de violete, pe care acesta îl folosește în fiecare dimineață.

Când Matilda începe să meargă la școală o întâlnește pe învățătoarea ei, domnișoara Honey, care îi remarcă din prima clipă genialitatea. Convinsă că Matilda trebuie mutată într-o clasă cu copii mai mari, domnișoara Honey îi cere ajutorul directoarei Trunchbull. Aceasta însă se dovedește a fi o femeie rea, care urăște copiii, violentă și vulgară. Domnișoara Honey nu găsește sprijin în acest demers, nici din partea părinților Matildei, care își dovedesc încă o dată caracterul superficial.  

Matilda se împrietenește cu Lavender, o fetiță de aceeași vârstă și cu Hortensia, o fetiță mai mare, care le povestește îngrozită cum îi terorizează directoarea Trunchbull pe elevii și profesorii școlii.

Însă cele două fete asistă și ele la două astfel de scene, în care directoarea pedepsește copiii. În prima scenă o prinde de codițe și o aruncă peste gard pe Amanda, o elevă căreia nu îi suportă codițele iar în cea de a doua scenă îl forțează pe Bruce Bogtrotter să mănânce un tort întreg din cauză că îi mâncase o felie de tort.

Lavender aduce la școală o slamandră, pentru a-i face o farsă directoarei în timpul unei inspecții la clasă. Directoarea o învinovățește pe Matilda, însă ea reușește să verse paharul cu apă pe doamna  Trunchbull folosind doar puterea minții. În acest fel își descoperă o nouă putere și îi face o demnostrație învățătoarei sale, domnișoara Honey. Uimită de abilitățile Matildei învățătoarea o invită la ea acasă și își povestește viața. Astfel Matilda află că directoarea Trunchbull este mătușa domnișoarei Honey, pe care o suspectează că i-a furat toți banii și i-a ucis mama.

Dorind să o ajute pe domnișoare Honey, Matilda începe să își exerseze puterile și în final o pune la punct pe directoarea cea rea. În timpul unei noi inspecții, Matilda, cu puterea minții, scrie pe tablă un mesaj prin care îi cere directoarei să îi returneze domnișoarei Honey toate bunurile furate. Îngrozită de  perspectiva existenței unei fantome care îi scrie mesaje, directoarea procedează întocmai, astfel că domnișoara Honey se mută înapoi în vechea ei casă și își reia viața liniștită și decentă.

Clienții domnului Wormwood, tatăl Matildei, încep să îl denunțe și, astfel, familia se vede nevoită să fugă în Spania, pentru a scăpa de furia acestora. Matilda refuză să plece cu ei și îi cere ajutorul domnișoarei Honey. Părinții ei acceptă cu foarte multă ușurință să o încredințeze pe Matilda domnișoarei Honey și astfel trăiesc amândouă fericite până la adânci bătrâneți.

Ne amintim:

Matilda este eroina cărții Matilda, scrisă de Roald Dahl și publicată în anul 1988.

Mai multe informații despre cartea Matilda de Roald Dahl găsești aici: https://brainly.ro/tema/3396020

Succes, spor la teme și la citit!

#SPJ5

Alte întrebări interesante