Limba română, întrebare adresată de fosamudazai11, 8 ani în urmă

rezumat pe capitole de veghe in lanul de secara
urgent va rog dau coroană si multe puncte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rusescualexandru3
7

Răspuns:

În primul capitol, cititorul face cunoștință cu personajul principal, Holden Caulfield, care își spune povestea dintr-un institut de boli mentale, unde a fost trimis pentru terapie.  

Acțiunea romanului începe cu câteva zile înainte de Crăciun, când tânărul Holden urmează să fie exmatriculat de la școala Pencey, aceasta fiind cea de-a treia instituție în cadrul căreia trăiește această experiență, deoarece rămăsese corigent la mai multe materii. Familia sa era una bogată, iar adolescentul era unul dintre cei trei copii ai acesteia. El avea un frate mai mare, D.B., care se afla la Hollywood, o soră mai mică, Phoebe și un frate mort de leucemie, Allie. Capitolul se încheie cu tânărul care ajunge acasă la domnul Spencer, unul dintre profesorii săi de la Pencey, pentru a-și lua rămas bun.  

Cel de-al doilea capitol prezintă vizita lui Holden acasă la domnul Spencer, care este răcit. Profesorul încearcă să îi dea tânărului sfaturi de viață și îl dojenește pentru că nu a învățat suficient pentru a promova nici măcar materia sa. Mai mult, dascălul îi citește fostului său elev eseul prost realizat pe care l-a predat. Holden îl întrerupe pe acesta și se întoarce la internat.

În cel de-al treilea capitol cititorul face cunoștință cu camera de internat a lui Holden și cu vecinul său de palier, Ackley, care îl întrerupe de la citit. Ackley îl ține pe tânăr de vorbă și îl irită după ce începe să își taie unghiile în cameră, resturile căzând pe covor. El refuză să plece, în ciuda aluziilor lui Holden, fiind impulsionat doar de sosirea celui de-al doilea locatar al camerei, Stradlater, care vrea să se bărbierească înaintea unei întâlniri.  

Cel de-al patrulea capitol descrie interacțiunea dintre Holden și Stradlater, în timp ce acesta din urmă se pregătește pentru întâlnirea cu Jane Gallagher, o fată pe care Holden o cunoaște și față de care nutrește sentimente de afecțiune. Tânărul își amintește câteva momente petrecute cu Jane, în timp ce jucau șah și este nemulțumit de faptul că fata se întâlnește cu colegul său de cameră. Vrea să o salute pe aceasta, însă se răzgândește. În schimb, este de acord să îl ajute pe Stradlater cu tema la engleză, întrucât acesta nu avea timp din cauza întâlnirii. Rămas singur, revine Ackley, care îi ține companie până la cină.  

În cel de-al cincilea capitol, Holden decide să iasă în oraș, în Agerstown, cu câțiva colegi, după cina nesatisfăcătoare de la internat. După o masă copioasă și un meci de pinball, …

Explicație:

Alte întrebări interesante