Rezumat Viața ca o pradă Marin Preda.
Răspunsuri la întrebare
Rezumat "Viața ca o pradă" de Marin Preda
Această operă literară începe cu amintirile autorului începând cu înscrierea la opt ani în prima clasă la școala din sat pentru a se putea iscăli și până când, retras la Sinaia va scrie romanul "Moromeții".
În fiecare capitol găsim o etapă dureroasă din viața scriitorului care, din cauza sărăciei, nu putea merge iarna la școală, dar putea citi după clasa a I a, să fie premiat în clasa a III a, iar în clasa a IV a să fie îndrumat pentru a fi învățător.
El își încearcă norocul la Câmpulung, dar din cauza miopiei este respins la vizita medicală, apoi pleacă la Miroşi să intre la şcoala de arte şi meserii. Aici, un fals librar promite în schimbul a o mie de lei că îl va înscrie pe băiat la o şcoală normală de învăţători din Abrud. Acest episod îi dă de gândit autorului, el întrebându-se dacă ar fi reușit să treacă examenul la Câmpulung ca să aibă bursă.
Naratorul parcurge alte etape din viața lui de elev, până ajunge la București la fratele lui Nilă pentru a se înscrie la Școala Normală din București, unde și ia examenul de capacitate.
Pentru a avea din ce trăi, Marin Preda descrie ce munci a avut în București, de la muncitor la CFR, dorința de a fi corector la un ziar, scrie o nuvelă, lucrează la Institutul de Statistică și cu ajutorul lui Miron Radu Paraschivescu publică "Pârlitu".
În anul 1943 încearcă să se înscrie la școala de ofițeri din Târgu Măgurele, dar este respins, însă în primăvară se încorporează în armată până în iulie când revine la "Evenimentul" din București, reușind într-o noapte să pagineze despre moartea lui Musolini.
Autorul continuă cu plecarea în 1949 la Sinaia unde i se conturează ideile pentru cartea "Moromeții" și apoi cu revenirea la București, unde, fiind bolnav, stă în spital două săptămâni.
În carte sunt descrise și alte personaje și întâmplări din viața lui Marin Preda, printre care tatăl său, un frate vitreg, colegi de școală, profesori și o iubire pasageră a naratorului.
În anul 1955, scriitorul este redactor la "Viața Românească", de unde își ia concediu pentru a pleca din nou la Sinaia pentru a scrie și, în același an, Marin Preda termină "Moromeții".
Explicație
Cartea poartă acest nume pentru că Marin Preda vedea viața ca o pradă, el scriind unele gânduri cum ar fi ce a spus Rousseau: "Omul s-a născut liber, dar pretutindeni e în lanțuri" și multe alte idei ale lui Gogol și Dostoievski, idolii lui.
Pasaje din carte sunt în pozele atașate.
Succes! ⚘