rezumate la povesti de petre ispirescu
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Praslea cel Voinic si merele de aur
Un împărat are trei fii şi o grădină cu un măr care face mere de aur, dar pe care el n-a reuşit să le guste niciodata pentru ca in fiecare an sunt furate.Multi au incercat sa prinda hotul dar fara izbanda,Praslea,decide sa incerce si el. Il raneste pe hot cu o sageata.Duce cateva mere tatalui si pleaca impreuna cu fratii sai dupa zmeu. Ajung la o prapastie.Praslea coboara. odata ajuns la acolo,pe celalalt taram, zareste trei palate. Erau ale celor trei zmei.Ii invinge si salveaza trei fete de imparat.Stiind ca fratii lui vor sa scape de el, ii face sa creada ca este mort. Iese din prapastie cu ajutorul unei zgripsoroaice ai carei pui i-a salvat.Ajuns in imparatia tatalui, Praslea isi arata identitatea catre familie .Se casatoreste cu fata cea mica apoi devine imparat
Într-o zi, bărbatul s-a gândit că ar vrea un copil de suflet și a plecat de acasă să găsească unul. A mers ce a mers și nu a găsit niciunul, așa că s-a gândit să ia acasă drept copil, prima vietate care îi va ieși în cale. A ieșit afară din cetate și după ce a mers puțin, a dat peste un șarpe căruia i-a propus să fie copilul lui.
Șarpele s-a învoit, însă i-a spus bărbatului că singura lui condiție este să fie purtat în cârcă. A acceptat și omul și șarpele s-a urcat imediat în cârca lui și și-a făcut culcuș în jurul gâtului. A trecut ceva vreme și cei doi erau nedespărțiți, mâncau și beau împreună și șarpele era mereu în cârca omului.
După ani de zile, bărbatul îmbătrâni și începu să simtă tot mai apăsătoare greutatea șarpelui. Îl întrebă pe șarpe dacă vrea să mai coboare din cârca lui pentru a-i fi și lui mai ușor, însă șarpele i-a spus că el respectă înțelegerea și va rămâne acolo unde este. Bătrânul se duse și la judecată, însă aceștia nu au putut să rupă înțelegerea dintre ei.
Plecă bătrânul foarte amărât și pe drum văzu niște copii care se jucau dea împărații. Îl văzu pe băiatul care îl juca pe împărat așezat pe o buturugă, cu sfetnicii lângă el, doi vinovați legați cu mâinile la spate și alți copii care îi păzeau cu bâtele în mâini. Bătrânul l-a întrebat pe împărat dacă vrea să judece problema dintre el și șarpe și acesta a acceptat.
Bătrânul a povestit cum s-a întâmplat, dar șarpele a vrut să spună și el ceva. A fost însă pus la punct de împărat care i-a zis că este o obrăznicie să vorbească la judecată de pe umerii omului. Atunci șarpele a coborât pe pământ și a spus că el doar respectă înțelegerea făcută. Împăratul i-a zis șarpelui că un copil care nu are milă de părinți nu poate să trăiască și a poruncit copiilor să-l bată cu bâtele. Copiii au ascultat ordinul și l-au scăpat pe bătrân de șarpe.
Omul a plecat fericit spre casă gândindu-se la cum i-a făcut dreptate un copil.
(Copilul cel isteț de Petre Ispirescu)