Limba română, întrebare adresată de cpoki, 8 ani în urmă

Rezumatul baladei Pasa Hassan

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
13

Rezumatul baladei „Pașa Hassan”, de George Coșbuc

varianta 1, mai lungă (178 cuvinte):

 Pașa Hassan îl vede pe Mihai Vodă cum străpunge șirurile oștirii otomane și deschide drumul pentru oastea română. Cavaleria turcă este împinsă spre maluri și cade în mocirlă. Însuși Sinan Pașa cade în baltă.

 Privind de sub poala pădurii, Hassan trimite ordin lui Mihnea să-i atace pe români din spate, cu ienicerii înarmați cu flinte, dar Pașa însuși privește lupta de la distanță. Mihai observă manevra și, cu un grup mic de ostași, atacă ienicerii lui Mihnea și îi respinge rapid.

 Negru de furie la vederea ușurinței cu care Mihai Vodă spulberă oastea otomană, Hassan privește cu groază cum voievodul își croiește drum ca o furtună, venind direct spre el. Mihai Vodă îi strigă să stea pe loc, că vine să-i spună ceva de aproape, negăsindu-l pe câmpul de luptă. Pașa Hassan se pierde cu firea și fuge călare, cuprins de groază. Mihai Viteazul strigă după el, provocându-l la luptă, dar Hassan gonește disperat spre tabăra spahiilor.

 Ajuns cu bine în tabără, el zace de spaimă o lună. Toți beii sunt îngroziți de vitejia dovedită de Mihai Viteazul.

varianta 2, mai scurtă (80 cuvinte):

   Hassan îl vede pe Mihai spărgând șirurile otomane, urmat de oastea română. Cavaleria turcă ajunge în mocirlă și mulți cad în baltă, inclusiv Sinan Pașa.

 Hassan trimite ordin pentru un atac din spate, dar Pașa însuși nu luptă, privind de la distanță. Mihai observă atacul și îl respinge rapid.

 Negru de furie, Hassan privește îngrozit cum voievodul vine să-l provoace la luptă. Înspăimântat de moarte, Hassan gonește călare, disperat, spre tabăra spahiilor.

 Ajuns în tabără, zace de spaimă o lună.

Detalii despre ce înseamnă un rezumat și regulile rezumatului poți citi aici:

rezumat - https://brainly.ro/tema/310660

reguli și sfaturi - https://brainly.ro/tema/987328

Alte întrebări interesante