Limba română, întrebare adresată de eleny11, 9 ani în urmă

Rezumatul "Balaurul cel cu 7 capete"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
87

Salut!

Balaurul cel cu șapte capete, de Petre Ispirescu

Rezumat

A fost odată un balaur mare cu șapte capete care se hrănea numai cu oameni. Pentru a scăpa împărăția de năpastă, împăratul a promis jumătate din averea sa și mâna fetei lui acelui voinic care va ucide lighioana.

S-au adunat mai mulți voinici care au decis să stea la pândă, astfel încât unul dintre ei să păzească și să nu lase focul să se stingă, iar ceilalți să doarmă. Iar dacă cel care păzea focul adormea, era ucis. Astfel, veni rândul unui tânăr român de a sta de veghe. Balaurul își făcu apariția, iar el îi reteză șase din cele șapte capete. În momentul în care îi tăie și al șaptelea cap, sângele fiarei stinse focul.

Voinicul reteză limbile balaurului și porni spre un loc îndepărtat unde văzu o lumină, pentru a face rost de tăciune și pentru a reaprinde focul. Pe drum, se întâlni pe rând cu Murgilă, Miazănoapte și Zorilă, care ar fi putut grăbi ivirea zorilor. Reuși să îi amăgească și să îi lege, pentru a opri timpul în loc.

Românul ajunse la o peșteră în care zărise focul, însă aceasta era locuită de niște uriași cu un singur ochi, care l-au înșfăcat pe tânăr pentru a-l fierbe în cazanul pentru mâncare. Profitând de absența uriașilor, ieșiți să vadă ce zgomot se auzise afară, voinicul îl împinse pe uriașul mai bătrân, lăsat de pază, în cazanul cu apă clocotită, își luă focul după care venise și se întoarse la camarazii lui, după ce i-a eliberat pe Murgilă, Miazănoapte și Zorilă.

Între timp, la împărat s-a înfățișat bucătarul său, un țigan negru și buzat, prezentând cele șapte capete pe care le furase cât lipsise tânărul, pentru a lua în căsătorie pe fiica acestuia și jumătate din împărăție. Voinicul român nu se pierdu cu firea și demonstră tuturor că el ucisese balaurul, arătând cele șapte limbi tăiate. Astfel, țiganul a fost pedepsit, iar românașul făcu nuntă cu fiica împăratului, fiind pus în scaunul împărăției.

⋆⋆⋆⋆⋆

Explicații suplimentare:

Rezumatul - prezentarea concisă a ideilor dintr-un text literar.

Observații:

  • în rezumat vom relata doar întâmplările semnificative din text, fără punctarea detaliilor mai puțin importante;
  • rezumatul este versiunea condensată a textului, respectând cât mai fidel conținutul;
  • rezumatul trebuie relatat obiectiv, fără indici de afectivitate (eliminăm adresări precum: „după părerea mea”, „consider că”, „din punctul mei de vedere”);
  • relatarea se face pe cât posibil la timpul prezent.
Alte întrebări interesante