Limba română, întrebare adresată de andreijocuri6, 8 ani în urmă

rezumatul unui basm țigănesc​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de irinukka
2

Răspuns:

Rezumat scurt "Creanga de alun" de Lev Tolstoi

A fost odată un negustor care avea trei fete. Într-o zi când a plecat după marfă, bărbatul le-a întrebat pe fete ce își doresc să le aducă când se va întoarce. Fata cea mare a vrut mărgele, cea mijlocie un inel și fata cea mică a cerut doar o creangă de alun.

A plecat omul și după ce a terminat cu treburile, a cumpărat pentru fetele cele mari, inel și mărgele. La întoarcere, a oprit în pădure și a rupt pentru fata cea mică, o creangă de alun care era din aur. Imediat a apărut lângă el un urs mare și fioros care a vrut să-l mănânce. Omul i-a spus că a luat creanga de alun pentru fata lui și să-l lase în pace.

Ursul s-a răzgândit, dar i-a spus negustorului să se ducă acasă și fata care îi va ieși în cale prima, să i-o trimită lui. A plecat omul amărât spre casă și prima care i-a ieșit în cale a fost fata lui cea mică. Atunci el le-a povestit ce sa- întâmplat și toți s-au pus pe plâns.

Într-o zi la poarta lor a sosit o trăsura în care era ursul. El a cerut fata, dar mama ei a îmbrăcat-o pe fata ciobanului în haine bune și a dat-o ursului. Pe drum, ursul a vrut s-o mănânce, dar fata a recunoscut tot și ursul s-a întors înapoi. Văzând că nu are încotro, omul i-a dat fata ursului și cei doi au plecat cu trăsura.

Au ajuns într-o pădure și ursul i-a zis că asta este casa lor și a pus-o să-l urmeze printr-un beci întunecat. Deși i-a fost frică, fata la urmat pe urs și au ajuns la un palat unde au fost întâmpinați de un prinț cu alaiul lui. Prințul i-a zis că acesta este palatul lui și că vrea să se căsătorească cu ea. Fata a acceptat și după ce și-a adus și familia, au făcut nuntă mare și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Alte întrebări interesante