Limba română, întrebare adresată de savoiraul, 8 ani în urmă

Romanul obiectiv,realist-balzacian ,,Enigma Otiliei,,


-definitia romanului
-semnificatia titlului
-tema romanului
-subiectul romanului
-caracterizarea Otiliei Marculescu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeaaaaoana12
2

Definiția romanului "Enigma Otiliei"

ENIGMA OTILIEI: A apărut în martie 1938 și este un roman de factură balzaciana. Romanul prezintă viața burgheziei bucureștene din prima jumătate a secolului nostru. 

Semnificația titlului

Titlul initial, "Parintii Otiliei ", reflecta tema paternitatii, intalnita si la Balzac, in romanele "Eugenie Grandet", " Pere Goriot" si ilustreaza ideea ca aproape toate personajele cartii pot fi considerate parinti ai orfanilor Felix si Otilia, deoarece se intereseaza de viitorul lor, insa , in mod diferi, sincer sau malitios.

Rautacioasa Aglae tulea ii reproseaza fratelui ei ca batranul transforma caza in "azil de orfani", dar tot ea sufereaza o casatorie intre Felix si Aurica.Pe Otilia o uraste, pentru ca vede in ea un pericol la adresa mostenirii lui Costache Giurguveanu. Un parinte al celor doi tineri ar putea fi Leonida Pascalopol, cel care ii ajuta financiar dezinteresat, in timp ce tatal vitreg - tutorele Costache - este vesnic " stramtorat" .

Schimbat in "Enigma Otiliei", titlul evidentiaza tehnica feflectarii poliedrice, prin care se caracterizeaza personajul principal feminin, devenit personaj eponim.

Tema

Din punct de vedere tematic, se remarca faptul ca romanul sustine balzacianismul, caracterul citadin si reda o fresca a burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX- lea, pe fundalul careia se proiecteaza formarea unui tanar orfan ce traieste experienta iubirii si a relatiilor de familie. Viziunea autorului despre lume in acest roman surprinde degradarea morala a oamenilor, sub determinarea banilor.

Alte întrebări interesante