Matematică, întrebare adresată de wohitugiw, 9 ani în urmă

Sa se calculeze limita:
\lim_{x \to \0} \frac{1}{sin^x(nx)}  *(-1)^{k+1} * cos(kx)
suma este de la k=1 la 2n


Rayzen: Nu cred ca ai scris-o bine.
Rayzen: Suma o poti scrie asa:
\sum\limits_{k=1}^{n} \Big[(-1)^{k+1}\cdot \cos(kx)\Big]
Rayzen: x tinde la cât?
Rayzen: Aa, ai pus \0 si de asta nu se vede.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Rayzen
4

\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{\sum\limits_{k=1}^{2n}\Big[(-1)^{k+1}\cdot \cos(kx)\Big]}{\sin^x (nx)} =\\ \\\\=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{\sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]}{\sin^x (nx)} =\\ \\= \lim\limits_{x\to 0}\left[\Bigg(\dfrac{nx}{\sin(nx)}\Bigg)^x\cdot \dfrac{\sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]}{(nx)^x}\right] =

=\lim\limits_{x\to 0}\dfrac{ \sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]}{(nx)^x} = \\ \\ = \lim\limits_{x\to 0}\dfrac{ \sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]}{n^x\cdot x^x} = \\ \\ =\dfrac{\lim\limits_{x\to 0}\left(\sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]\right)}{\lim\limits_{x\to 0}(n^x)\cdot\lim\limits_{x\to 0}(x^x)}

= \dfrac{\lim\limits_{x\to 0}\left(\sum\limits_{k=1}^{n}\Bigg[\cos\Big((2k-1)x\Big)-\cos\Big((2k)x\Big)\Bigg]\right)}{1\cdot 1}=\\ \\ = (1-1)+(1-1)+(1-1)+\underbrace{...}\limits_{de\,\,n\,\,ori}+(1-1) = \\ \\ = 0


wohitugiw: sub fractie e sin^2 incerc sa o rezolv eu corect
Rayzen: Aaa...
Rayzen: Deci e sin^2 nu sin^x nu?
Rayzen: Daca e sin^2, doar aplici L'Hopital
Rayzen: Si dupa se simplifica sinx cu sinx si treci la limita
Rayzen: Dar tu ai scris sin^x, nu eu..
Rayzen: Rezolvarea mea e corecta pentru enuntul pe care l-ai scris.
Rayzen: Eu nu mai modific.
Aplici schema pe care am folosit-o până la rândul 2, iar de acolo e ușor.
wohitugiw: E ok, mersi mult
Rayzen: Cu plăcere.
Alte întrebări interesante