Matematică, întrebare adresată de AnaPlesa, 9 ani în urmă

Sa se determine x real stiind ca numerele  2^{x} -1,  6^{x} ,  3^{x} +1 sunt in progresie aritmetica. Rezolvarea completa, va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blindseeker90
0
Daca cele trei numere sunt in progresie aritmetica a0,a1,a2 de ratie r, atunci intre termeni consecutivi se afla aceeasi diferenta ra1=a0+ra2=a1+rAtunci r=a1-a0=a2-a1Folosing aceasta egalitate in cazul nostru6^{x}-(2^{x}-1)=(3^{x}+1)-6^{x}\Rightarrow 6^{x}-2^{x}+1=3^{x}+1-6^{x}\Rightarrow 2^{x}+3^{x}=2*6^{x}functiile acestea sunt strict crescatoare ambele, deci ecuatia are o singura solutie, care se poate observa ca este cea simpla: x=0.

albastruverde12: Imi cer scuze, dar stiam ca daca f si g sunt de monotonii opuse, cel putin una stricta, atunci f(x)=g(x) are cel mult o solutie. Acest lucru nu se aplica si la functiile de aceeasi monotonie (de altfel, se pot desena lejer grafice pentru doua functii strict crescatoare, si se poate constata ca ele pot avea mai multe puncte comune). Am revizuit, desigur, primul capitol din cartea Matematica de Excelenta Clasa 10 (editura Paralela 45) inainte de a-mi da cu pararea.
albastruverde12: Tot in aceasta carte este un exemplu de ecuatie: 10^x+11^x+12^x=13^x+14^x, iar aceasta a fost rezolvata prin impartirea in ambii membri cu 13^x (pentru a obtine egalitatea f(x)=g(x), cu f =s.d. si g=s.c.
blindseeker90: Este evident ca 2*6 la puterea x va creste mult mai rapid decat suma dintre 2 la puterea x si 3 la puterea x. De aceea solutia aceea cu x=0 e unica, apoi diferentele ar fi asa de mari incat nu ar mai fi posibila egalitatea. Solutia ta este mai bine explicata si mai corect exprimata, asta nu face solutia mea inutila.
albastruverde12: Da, iar pentru x negativ 2*6^x va scadea mult mai rapid decat 2^x+3^x. Ceea ce am vrut sa spun este ca concluzia nu rezulta din faptul ca ambele functii sunt strict monotone (de aceeasi monotonie), ci din aceasta observatie pe care ati adaugat-o in comentariul dumneavoastra. Solutia dumneavoastra nu este nicidecum inutila, ci din contra, este foarte buna!
blindseeker90: Sa fiu sincer m-ati cam enervat cand ati spus ca ati revizuit carti de excelenta de matematica inainte de a va da cu parerea. Mi-ati dat impresia ca-mi spuneti ca eu nu am voie sa-mi dau cu parerea. Dar cred ca m-am inselat, probabil sunt obosit si sunt mai impulsiv.
albastruverde12: Presupun ca nu m-am exprimat prea bine, si imi cer scuze pentru asta! Eu am terminat clasa a 9-a, si mai studiez capitole din programa de a 10-a. In aceste conditii, mi-a fost teama sa nu fiu eu cel care greseste, si de aceea am spus ca am consultat cartea respectiva.
albastruverde12: Cat despre faptul ca acea carte este de "excelenta", nu am spus ca este de excelenta pentru a sublinia calitatea cartii, ci doar am vrut sa specific numele cartii. Imi cer inca o data scuze pentru exprimare si va urez o seara frumoasa!
Răspuns de albastruverde12
1
\displaystyle Numerele~2^x-1,~6^x~si~3^x+1~sunt~in~progresia~aritmetica \Leftrightarrow  \\  \\ \Leftrightarrow 2 \cdot 6^x=2^x-1 + 3^x+1 \Leftrightarrow 2 \cdot 6^x=2^x+3^x. \\  \\  Impartim~ultima~relatie~prin~3^x\ \textgreater \ 0,~si~obtinem: \\  \\  2 \cdot \frac{6^x}{3^x}=\frac{2^x}{3^x}+ \frac{3^x}{3^x} \Leftrightarrow 2 \cdot 2^x= \left( \frac{2}{3} \right)^x+1 \Leftrightarrow \boxed{2^{x+1}= \left(\frac{2}{3} \right)^x+1}~. \\  \\ 2^{x+1}=functie~strict~crescatoare \\  \\

\displaystyle \left( \frac{2}{3} \right)^x+1=functie~strict~descrescatoare \\  \\ Din~ultimele~doua~observatii~rezulta~ca~ecuatia~admite~cel~mult \\  \\ o~solutie. \\  \\ Deoarece~x=0~convine,~aceasta~este~si~unica~solutie.
Alte întrebări interesante