Matematică, întrebare adresată de 1DianaMaria3, 8 ani în urmă

Să se studieze injectivitatea

f:R→R, f(x)=max(1,x)

metoda grafica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
1

Salut,

Pentru x ≤ 1 funcția f(x) = 1, pentru că oricare ar fi x mai mic decât 1,  valoarea maximă dintre x și 1 este evident 1, vezi graficul alăturat, partea roșie a graficului.

Pentru x ≤ 1 funcția nu este injectivă, pentru că este constantă, o paralelă dusă la axa orizontală OX va intersecta graficul funcției (pentru f(x) = 1) într-o infinitate de puncte, deci clar funcția nu este injectivă. O funcție este injectivă dacă este monotonă și neconstantă, dar pentru x ≤ 1 funcția chiar este constantă.

Pentru x > 1, avem că f(x) = x, în acest caz valoarea maximă dintre 1 și x este chiar valoarea (valorile) x pe care le ia funcția, vezi partea albastră a graficului alăturat.

Pentru x > 1 funcția este injectivă, pentru că este monotonă, o paralelă dusă la axa orizontală OX va intersecta graficul funcției în cel mult un punct, deci clar funcția este injectivă, vezi partea verde a graficului din figura alăturată.

Concluziile sunt că: pentru x ≤ 1 funcția nu este injectivă, iar pentru x > 1 funcția este o injecție.

Îți reamintesc că o altă definiție a funcției injective este aceea că pentru valori diferite ale lui x din domeniul de definiție, funcția ia valori diferite.

Ai înțeles rezolvarea ?

Green eyes.

Anexe:

1DianaMaria3: Mulțumesc foarte mult!!!
Alte întrebări interesante