Biologie, întrebare adresată de MihaiDoromir, 8 ani în urmă

Salut!Am si eu nevoie de un referat despre cum a evoluat stemul digestiv la grupele de vertebrate (pesti, amfibieni, reptile, pasari, mamifere).
Va rog frumos!Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adebio13
6

Răspuns:

Sistemul digestiv la vertebrate

Explicație:

  Segmentele tubului digestiv prezintă particularități morfologice, structurale și funcționale specifice fiecărei specii în parte determinate de mediul de viață, modul de nutriție, natura hranei etc.

 Pești

 Aparatul digestiv începe cu cavitatea bucală. Limba și glandele salivare lipsesc. Urmează  faringele, esofagul, apoi stomacul.

La peștii lipsiți de stomac, esofagul este scurt și continuă cu intestinul. La peștii răpitori stomacul este voluminos și se poate  dilata ușor. Ficatul  are vezică biliară. La peștii cartilaginoși, apar dinții

. Aceștia sunt slab diferențiați, fixați demaxilare și permanent schimbați.

 

Amfibieni

La amfibieni, cavitatea buco-faringiana este larga. Unele specii au o limba foarte mobila cu careprind hrana. Intestinul gros se termina cu cloaca; o camera finala comuna pentru tubul digestiv,caile urinare si caile genitale.

Reptile

Sistemul digestiv este împărțit în mai multe părți: cavitate bucală, faringe, esofag,stomac, intestin subțire, intestin gros. Cavitatea bucală este bine delimitată. Mandibula se articulează de craniu prin intermediul osului pătrat. Acest mod de  articulare permite deschiderea  extrem de largă a cavității bucale. Spre deosebire de pești și amfibieni, dinții prezintă o relativă specializare. Intestinul gros se deschide în cloacă.

Alte întrebări interesante