Limba română, întrebare adresată de andri07david, 8 ani în urmă

Salut doresc si eu ajutor la tema mea!!!
cerinta este: identificati doua moduri de expunere si exemplificati-le.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de schiyucaid
1

Răspuns:

Un mod de expunere identificat poate fi narațiunea. Aceasta poate fi recunoscută deoarece naratorul narează întâmplările lui Teleguț "La lucru era primit tare cu greu, ș-aproape ar fi putut număra pe degete zilele în care a muncit(...) ca-ntr-o găină amețită . Al doilea mod de expunere este descrierea. Aceasta poate fi observată prin descrierea făcută de narator: "pielița îi era roșie, vie", "Obrazul drept era umflat, plin de barbă încâlcită".

Nu prea înțeleg partea cu exemplificarea, presupun că se referă la a le explica cât mai simplu, totuși mai simplu decât cum le-am explicat eu nu prea cred că există.

Explicație:
Sunt 4 moduri de expune: Monolog, dialog, descriere și narațiune. Fiecare dintre ele se poate remarca în felul următor:
1.Monologul, este atunci când un personaj vorbește despre el, singur, acesta putând să vorbească despre trăsăturile lui, sentimentele, gândurile fie acțiunile lui sau ale altora. Poate fi întâlnit în toate cele 3 genuri literare
2.Dialogul reprezintă convorbirea dintre două sau mai multe personaje.
3.Descrierea se referă la descrierea unui fenomen al naturii, unei persoane(tip portret), al unui peisaj(tip tablou), obiect etc. Aceasta poate fi identificată prin epitete,(epitet cromatic, simplu, dublu), metafore, personificări etc.
4.Narațiunea după cum îi spune și numele se referă la a relata o întâmplare într-o ordine logică și cronologică, sau a unei acțiunii pe care o face personajul sau personajele. Caracteristic narațiunii sunt verbele și prezența personajelor. Acest mod de expunere este mai des întâlnit în operele epice, dar poate fi regăsit și în câteva opere dramatice și în poeziile lirice narative

Sper că te-am ajutat! :3

Alte întrebări interesante