Salut îmi poate explica cineva ce înseamna aceste expresii ?
Răspunsuri la întrebare
1.Chinurile lui Tantal sau Chinurile tantalice este o expresie a cărei origine se află în mitologia greacă. Potrivit legendelor antice, Tantal/Tantalos era un muritor, dar prieten al zeilor, fiu al lui Zeus şi al nimfei Pluto, rege al Frigiei, regiune din partea central-vestică a Asiei Mici. Căsătorit cu Dione, fiica titanului Atlas (cel pedepsit de zei să poarte Pământul pe umeri, pentru eternitate), Tantalus a avut doi fii (Pelops şi Broteas) şi o fiică (Niobe).
2.Personaje din mitologie, sirenele apar reprezentate sub forma unor făpturi fantastice, jumătate femei, jumătate peşte. Iniţial, aveau picioare şi aripi de pasăre, dar în iconografie s-a adăugat acea coadă de peşte specifică unei sirene. Legenda spune că ele îşi aveau originea în insula Capri, iar vocile lor melodioase atrăgeau în capcană navigatorii, la intrarea în strântoarea Siciliei. Aceştia, lovindu-se de stânci, cădeau pradă sirenelor.
3.După ce fiul de titan Prometeu a furat focul sacru din Olimp, din fierăria lui Hefaistos, şi l-a dus pământenilor, Zeus, stăpânul Olimpului, mai-marele peste zei şi deţinătorul tunetelor, a decis să se răzbune. El l-a chemat pe Hefaistos şi i-a poruncit să plămădească, din apă şi din lut, o fecioară de o frumuseţe fără seamăn. O fecioară muritoare, dar cu chip de zeiţă, pe care zeii s-o înzestreze apoi cu darurile cele mai alese şi s-o trimită pe pământ.
4.Foarte multe popoare din lume folosesc expresia “A trece pe sub furcile caudine”, cu referire la situaţii dificile, în care se acceptă, de nevoie, condiţii grele, uneori chiar umilitoare, pentru a se ajunge la capătul unei probleme. Caudium este numele unui vechi orăşel din Italia în apropierea căruia era un defileu muntos, pe care romanii l-au botezat Caudinae Furcae (Furcile caudine). Zona a rămas celebră în urma unei bătălii umilitoare pentru romani. În anul 321 înainte de Hristos, liderul poporului samnit, un trib care trăia în munţii Apenini, le-a ordonat unor soldaţi pe care îi comanda să se îmbrace în ciobani şi să îi îndrume pe romani spre o trecătoare, blocată complet. Şiretlicul a fost pus la cale după ce romanii le-au refuza .
5.Aceasta se folosește cu scopul de a evidenția o muncă în zadar, grea și inutilă. Muncă de Sisif înseamnă să faci, totodată, şi un lucru inutil tot mereu şi mereu, să o iei de la capăt, deşi nu ai nicio ţintă, obiectivul fiind, practic, imposibil de atins.
6.’’Nodul Gordian’’ este expresia utilizată pentru a descrie o problemă extrem de complicată, care, aparent, nu are soluție
7.Pasărea Phoenix (grecescul Φοῖνιξ, phoínix, uneori Phönix) este o pasăre mitică longevivă, care posedă proprietatea de autoincendiere periodică și regenerarea din propria cenușă. Alte surse presupun de asemenea că pasărea moare și se descompune înainte de a renaște[1]. Este considerată a fi o pasăre oraculară
8.Chiar dacă expresia „Patul lui Procust“ este mai cunoscută datorită celebrului roman scris de Camil Petrescu, nu toţi ştiu şi ce semnificaţie are aceasta. Procust, în mitologia greacă, era un tâlhar din Atica, o regiune a Greciei, care ataca drumeţii pe drumul dintre Atena şi Megara.
9.Expresia „pânza Penelopei” are următoarea semnificație: „pretext invocat de cineva, aparent credibil, dar care are o rațiune ascunsă”
10.De obicei această expresie este asociată cu bătăliile militare, dar, prin analogie, termenul este folosit și în domeniul afacerilor, al politicii, în cel juridic și sportiv, pentru a descrie o victorie cu consecințe ruinătoare pentru învingător.De obicei această expresie este asociată cu bătăliile militare, dar, prin analogie, termenul este folosit și în domeniul afacerilor, al politicii, în cel juridic și sportiv, pentru a descrie o victorie cu consecințe ruinătoare pentru învingător.