Limba română, întrebare adresată de noob18, 8 ani în urmă

salut îmi poate face cineva un rezumat al cărții Robinson Crusoe varianta cu 300 da pagini și va rog sa mil faceți cat mai repede va rog din tot sufletul și că razumatul să fie de aproximativ 2 pagini și cât de cât să pară scris de un copil de clasa a5 a​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jessicabutariu
20

Robinson Crusoe - rezumat de două pagini

Robinson s-a născut în 1632, dintr-o buna familie din York. El era al treilea copil la părinți și neavând nici-o meserie își făcea fel și fel de planuri cum să plece pe mare.

Într-una din zile unul din prietenii săi i-a făcut o oferta să plece cu el pe mare, și a acceptat.

Fiind prima lui calatorie a infruntat destul de greu furtunile, pe care ceilalti marinari le considerau doar simple adieri. Dupa acele mici furtuni a venit o furtuna mare care le-a rupt unul din catarge, a spart fundul vasului si a inundat puntea. Norocul lor a fost ca in acel timp un alt vapor a trecut pe acolo si i-a ajutat sa ajunga pe uscat. Acolo li s-a oferit cazare si bani pentru a se intoarce acasă.

Intors  in patria sa Robinson se imprieteneste cu un capitan, care ii propune  sa plece impreuna cu el in  Guineea cu diverse marfuri. Zis si facut. Plecând a avut parte de o calatorie frumoasa, facand in Guineea pe marfurile vândute aproape teri sute de lire sterline.

Nu a stat prea mult pe uscat si a plecat din nou pe mare cu acelasi vas, dar sub comanda secundului, deoarece capitanul murise. Aproape de jumatea călătoriei vasul a fost jefuit si Robinson impreuna cu ceilalti membrii ai echipajului au fost înrobiti.

După doi ani, timp in care a slujit la gradina unui bogatas a plecat impreuna cu un alt servitor si cu stapanul la pescuit. Pentru a scapa din robie, Robinson la aruncat pe stapan peste barca lasandul acolo. Dupa multe încercări de a ajunge pe uscat a intalnit un vas portughez care la dus pana  in Brazilia. Aici cu banii pe care ii mai avea si-a cumparat teren si s-a ocupat de plantații.  

         După câțiva ani a plecat intr-o alta calatorie unde a avut numai necazuri. O furtuna a spart vasul si tot echipajul a sarit in barci pentru a se salva, dar nu au avut nici-o sansa contra marii, inecandu-se la primul val. Robinson a reusit sa inoate pana la prima insula si a reusit sa scape. Prima noapte a fost nevoit sa doarma in copac, iar de a doua zi convins ca acolo va petrece ceva timp, s-a dus la vas cu o pluta si a luat din el tot cea ce l-ar fi putut ajuta sa supraviețuiască pe acea insulă.

A început sa-si construiasca o coliba, masa, scaune, mobila si chiar o barca. Pentru a-si asigura hrana a inceput sa imblanzeasca capre, sa culeagă struguri, sa semene cereale si sa vaneze. Ca tovaras de vorba si-a găsit un papagal pe care l-a invatat sa vorbeasca.

Pentru a nu uita nimic din intamplarile zilnice si-a facut un jurnal,  iar pe o scândura un calendar pe care își însemna lunile, zilele și anii.

într-una din zile, când s-a suit pe colina de unde putea supraveghea insula a observat niște nații ciudate de oameni, care mâncau prizonierii prinși în luptă.

Într-una din zile Robinson s-a hotarat sa scape prizonierii din mainile canibalilor. Si-a luat o pușcă si un pistol si a reusit sa elibereaza pe unul din prizonieri pe nume Vineri pe care l-a luat sa locuiasca cu el. De acum totul era mai usor pentru Robinson, avand un tovaras cu care putea vorbi si lucra. Cu timpul a reusit sa mai salveze din mainile canibalilor inca două persoane, din care unul era tatal lui Vineri.

împreună cu tovarasii sai, Robinson salveaza viata unui capitan de vas, al cărui echipaj il adusese pe insula si il legase de un copac.

Robinson cu capitanul si marinarii care i-au ramas credincioși acestuia au reusit sa cucereasca vasul si apoi s-au imbarcat si au pornit pe mare, lasand pe insula echipajul ce se rasculase, .

Ajuns acasa si-a intemeiat o familie. Casnicia nu a durat foarte mult deoarece sotia sa a murit. Lasandu-si copii cu vaduva prietenului sau s-a reîntors pe insula unde traise, cu lucruri pentru cei ramasi aici.

Când a ajuns a aflat ca intre timp s-au schimbat multe m-ai ales ca au mai luat prizonieri si cei cinci englezi, care i-a lasat in insula, s-au certat mereu.

După ce a plecat din insula a ajuns intr-un loc numit Madagascar unde au fost atacati si unde bietul Vineri, servitorul lui Robinson, si un englez au fost omororati. Ei binenteles s-au răzbunat arzându-le satul.

Bine făcut au plecat pe continent de unde au luat niște animale pentru cei din insulă. Echipajul s-a revoltat și Robinson a fost nevoit sa rămână acolo.

După ce s-a întors după câțiva ani deși nu-și potolise dorul de pribegie a stat acasă liniștit.


noob18: multumesc din tot sufletul
jessicabutariu: cu plăcere!! :))
Alte întrebări interesante