Limba română, întrebare adresată de ciprianfironda, 9 ani în urmă

Salut ! Imi poate spune cineva care este diferenta dintre genul literar (genul liric, genul epic, genul dramatic) si specia literara? (fabula, doina,pastelul, nuvela, etc.)?? Raspunsuri cat mai concrete va rog. Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AcelOm
6
In primul rand, un gen are mai multe specii. In al doilea rand, genul se caracterizeaza printr-un mod de expunere, un mod de transmitere a sentimentelor si un "prezentator" (narator/eu liric) specifice, iar specia se caracterizeaza prin intinderea textului, numar de personaje (la genul epic) si tip de literatura (populara sau culta) specifice.
Răspuns de Damaya
10
Genul literar vine din latina care inseamna neam, rasa, si in literatura numeste o clasa de opere literare. Genul a fost definit ca fiind relatie ce se stabilieste intre autor si lumea creata de el, precum si felul in care comunica acesta in opera respectiva ideile, sentimentele, gandurile

Specia literara este o categorie de opere literare in cadrul fiecarui gen (liric, epic, dramatic). Criteriile care determina clasificarea sunt: dimensiunile operei, forma, sentimentul dominant, si altele. 
Cum ar fi la genul liric, speciile corespunzatoare lui sunt : poezii, folclor, doina, imn 
La genul epic speciile corespunzatoare lui sunt: basmul, legenda, balada, fabula, schita, nuvela, romanul 
La genul dramatic speciile corespunzatoare lui sunt: tragedia, comedia, drama  
Sper ca te-am ajutat 
Alte întrebări interesante