Istorie, întrebare adresată de tutumumu33, 8 ani în urmă

Salut, se pot rezolva aceste exercitii, va rog, complete (fara raspunsuri scurte / fara logica doar pentru puncte)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

1) În prima jumătatea a secolului XX, principala caracteristică a culturii române a fost sincronizarea ei cu cea Europeană. Dealtfel cultura română nu a fost doar sincronă cu cea europeană ci a avut momente în care s-a aflat în avangarda culturii europene. Poetul Tristan Tzara a pus bazele unui curent cultural numit dadaismul, care a revoluţionat literatura şi mai ales artele plastice. Filozoful şi scriitorul Mircea Eliade a fost fondatorul unei noi discipline ştiinţifice, istoria religiilor. Dramaturgul Eugen Ionescu a fost unul dintre iniţiatorii teatrului absurdului. Sculptorul Constantin Brâncuşi a revoluţionat acest domeniu al artelor plastice. Compozitorul şi violonistul George Enescu a făcut cunoscută muzica românească pe marile scene ale lumii, de la Viena şi Paris la New York. Originalitatea compoziţiilor sale a constat tocmai în faptul că s-a inspirat din folclorul românesc. Aceşti scriitori şi artişti s-au afirmat în prima jumătate a secolului XX (unii au continuat activitatea şi după 1950) şi au trăit mai ales în exil, un exil la care au consimţit de bună voie.

2) Perioada interbelică reprezintă un moment în care numărul cărţilor în care se analizează acest declin al Europei creşte considerabil. Chiar dacă aceste lucrări prezintă o situaţie negativă prin natura subiectului abordat  fac public această Idee Europeană; ajută foarte mult dezvoltarea, mai ales pentru că se cauta o soluţie pentru rezolvarea acestor  probleme. În această perioadă se constată o îngrijorare legată de soarta Europei. Acest lucru  este evident prin preocupările teoretice stârnite de acest subiect.

Astfel cea mai cunoscută mişcare de acest  gen este aceea a lui Nicholaus Condenhove Kalergi (1894-1972). El îşi dedică o bună partedin viaţa realizării idealului de unitate europeană( este considerat a fi chiar unul dintre părinţii  fondatori ai Europei Unite). În anul 1922, el este cel care publică în presă germana un articolîn care face apel la unitate eurpeana. În acesta, el susţine formarea Paneuropei.

3) Industrializarea fortata si marea migratie la oras.

4) Un fapt istoric relevant asupra migratiei este sedentarizarea tiganilor din tarile blocului comunist.

5) Comunistii au nationalizat bancile si industria, Economia a fost centralizata si controlata de catre stat.

6) In perioada 1958-1962 s-a realizat colectivizarea forţată, pământul ţăranilor fiind trecut în proprietatea statului. Colectivizarea forţată a început printr-o propagandă foarte agresivă făcută de activiştii de partid (persoane însărcinate cu propaganda). Aceştia vizitau sistematic locuinţele ţăranilor pentru a le prezenta avantajele muncii pământului în comun, în proprietatea statului. Pentru că propaganda nu a avut mare succes s-a renunţat repede la metodele paşnice şi s-a recurs la şantajul, tortura şi apoi la deportarea celor care nu doreau să renunţe la proprietăţile lor. În 1962 procesul de colectivizare a fost considerat ca încheiat: 90% din suprafaţa agricolă a României a devenit proprietate de stat, cel mai mare procent dintre ţările care trecuseră la comunism în 1945 în Europa de Est. Pământul preluat de stat a fost organizat în aşa-numitele Cooperative Agricole de Producţie (C.A.P.-uri). Ţăranii au fost obligaţi să predea şi vitele de muncă, ce au fost folosite apoi în comun la C.A.P. Lucrătorii agricoli erau angajaţi ai statului şi primeau o cotă parte din produse. Deşi iniţial C.A.P.-urile au dus lipsă de utilaje, în timp acestea s-au mecanizat, iar exploatarea pământului s-a făcut mult mai eficient. Cifrele producţiei de cereale au fost însă tot timpul exagerate atât de şefii C.A.P.-urilor cât şi de propaganda comunistă de la nivel local şi central, astfel că nimeni nu cunoaşte exact care era producţia reală în perioada comunistă.

7) Diminuarea semnificativa a ofertei nationale de forta de munca, cantitativ si calitativ, care limiteaza posibilitatile de reducere mai rapida a diferentelor de venit fata de tarile Uniunii Europene ar fi aspectul cel mai negativ al acestei migratii. Asta daca ne referim la exodul romanilor catre Occident.

In schimb migratia populatiilor arabe din Orient spre Europa va schimba structura demografica a continentului, va avea efecte negative asupra culturii si societatii europene prin neintegrarea acestor persoane ce vin in numar foarte mare, ce folosesc propriile legi si obiceiuri, netinand cont de democratie si libertati decat atunci cand le sunt favorabile. Conform planului Kalergi de metisare a populatiei batranului continent aceasta migratie a populatiilor arabe spre Europa vrea sa inlocuiasca populatia nativa europeana crestina cu un mix de populatie negroida musulmana. Iar aceasta migratie va insemna sfarsitul Europei crestine.

Alte întrebări interesante