Limba română, întrebare adresată de iacobizabela77, 8 ani în urmă

Salut ! Vreau si eu un model de particularitate al constructiei al unui personaj din basmul cult ,, Povestea lui Harap-Alb " de Ion Creanga. Se poate, va rog ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nadiradediliuc
4

Răspuns:

         Basmul  ,,Povestea lui Harap-Alb ,,se incadreaza in genul epic ,iar ca specie literara este un basm cult ,deoarece are un autor ,Ion Creanga .A aparut in revista ,,Convorbiri literare ,, ,la 1august 1877,apoi in acelasi timp an in ziarul ,,Timpul ,, .

        Basmul este o specie in proza a geniului epic in cuprinsul careia se povestesc intamplari miraculoare , puse pe seama unor personajee sau forte supranaturale .Finalul basmului aduce totdeauna victoria binelui asupra raului .

  Basmul popular si cel cult au o serie de elemente comune , dar si unele care le diferentiaza .Este  comuna evolutia narativa , care se poate reduce la o schema ,conforrm careia in situatia  intiala se manifesta o lipsa .

    Titlul  basmului identifica dubla identitate a eroului pe care o dobandeste dupa episodul coborarii in fantana .Schimbarea identitatii reale ,aceea de fiu de crai ,cu cea aparenta ,ceea de sluga ,se obsrva din semnificatia numelui pe care eroul il prrimeste de la Span.

      Tema basmului  ,imprumutata din basmul popular ,este triumful binelui asupra raului .

.........

........    

Sper ca te-am ajutat!

Explicație:

Alte întrebări interesante