Limba română, întrebare adresată de adrianaracovita03, 8 ani în urmă

Scoateți de pe internet informațiile referitoare la cetatea capidava​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de yourhelper087
1

Explicație:

Bu!

Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu același nume Capidava, județul Constanța. Accesul se face dinspre orașele Cernavodă și Hârșova.

În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.

În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.Distrusă de goți în secolul III, fortificația a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi și centru episcopal. Izvoarele din secolele IV – VI atestă o unitate de cavalerie - Cuneus equitum Solensium - și unitățile de equites scutarii și vexillatio Capidavensium. Fortul a fost părăsit după invazia cutrigurilor (559).

În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.Distrusă de goți în secolul III, fortificația a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi și centru episcopal. Izvoarele din secolele IV – VI atestă o unitate de cavalerie - Cuneus equitum Solensium - și unitățile de equites scutarii și vexillatio Capidavensium. Fortul a fost părăsit după invazia cutrigurilor (559).După retragerea oficială romano-bizantină din Dobrogea (circa 600), cetatea a fost reclădită de bizantini în secolul X, adăpostind de asemenea și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia.

Rămășițele fortificației romană timpurie și romană târzie au fost ridicate pentru prima dată în primii ani de domnie a lui Traian și reconstruită mai târziu.

Succes!

Îmi pare rău dacă am scris prea mult, am luat de pe Wikipedia :)


adrianaracovita03: msssss
adrianaracovita03: ți-aș da coroana dar nu pit :(
adrianaracovita03: -pot :c
yourhelper087: nu-i nimic
adrianaracovita03: Ti-am dat corana acum!
yourhelper087: ms
adrianaracovita03: cpl
Alte întrebări interesante