Biologie, întrebare adresată de hhhhhhh92, 8 ani în urmă

Scrie în caiet denumirea rocilor caracteristice pentru solul Republicii Moldova, prezentate în imagini, și notează domeniile de utilizare a acestora. Calcar,cărbune,argilă,granit,bazalt,nisip,cuarț,prundiș (ex 2/132)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaGheorghiu1234
31

Răspuns:

calcar-roca sedimentara deschisa folosita in industria sticlei si a ceramicii. Este folosit ca ingrasamant artificial al terenurilor agricole si măcinat mărunt este folosit ca amendament chimic in agricultura pentru reducerea acidității solului.

carbune-roca sedimentara brun-neagra folosita pentru purificarea apei si in gospodarie pentru a mari eficienta ingrasamintelor.

argila-roca sedimentara fina folosita pentru a elimina impuritatile din tesuturi sau sange. Are rol antiseptic si anuleaza efectul nociv al nitritilor si nitratilor.

granit-roca magmatica masiva folosita in constructii, pentru pavarea strazilor si pe sinele cailor ferate.

bazalt-roca vulcanica utilizata la fel in constructii, ca si mozaic sau ornament

nisip-roca sedimentara folosita ca materie prima in industria sticlei, constructiilor, folosit ca si antiderapant pe timp de iarna sau ca si filtru in epurarea apelor uzate.

cuart-mineral raspandit in scoarta terestra, folosit ca bijuterie, folosit la obtinerea portelanului sau la producerea instrumentelor de precizie.

prundis-pietris marunt amestecat cu nisip, folosit in industria constructiilor, la pietruirea drumurilor.


hhhhhhh92: mersi mult
MariaGheorghiu1234: cu placere
Alte întrebări interesante