Limba română, întrebare adresată de melissa4516, 8 ani în urmă

Scrie, în casete, numărul de pleonasme din fiecare enunț de mai jos.
•Concluzia finală a comunicării științifice a fost apreciată de participanții la manifestare comemorativă în memoria marelui romancier epic Liviu Rebreanu.
• În articolul despre etnogeneza poporului român, s-a făcut o retrospectivă a trecutului, adevărat mic breviar al istoriei naționale. •Excursioniști plecați în Piatra Craiului nu cunoșteau topografia locurilor și au riscat să cadă în hăul abisurilor, dar totuși providența divină i-a ajutat.
•După ce a fost internat la spitalul clinic în urma unei hemoragii de sânge, bunicul a fost tratat cu un medicament folosit doar exclusiv pe cobaii de experiență și iar și-a redobândit vitalitatea sa.
•Mijloacele mass-media au arătat că, în ședința acționarilor, conducerea managerială a societății a prezentat previziunea viitoare a întreprinderii care poate fi redresabilă.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
56

Scrie, în casete, numărul de pleonasme din fiecare enunț de mai jos.

Concluzia¹↔️finală¹ a comunicării științifice a fost apreciată de participanții la manifestarea comemorativă²↔️în memoria² marelui romancier³↔️ epic³ Liviu Rebreanu.

În articolul despre etnogeneza⁴↔️ poporului⁴ român, s-a făcut o retrospectivă⁵↔️ a trecutului⁵, adevărat mic⁶ ↔️breviar⁶ al istoriei naționale.

Excursioniști plecați în Piatra Craiului nu cunoșteau topografia⁷↔️ locurilor⁷ și au riscat să cadă în hăul⁸↔️ abisurilor⁸, dar totuși providența⁹ ↔️divină⁸ i-a ajutat.

După ce a fost internat la spitalul¹↔️ clinic¹ în urma unei hemoragii¹¹↔️ de sânge¹¹, bunicul a fost tratat cu un medicament folosit doar¹²↔️exclusiv¹² pe cobaii¹³ ↔️de experiență¹³ și iar¹ și¹-a redobândit¹ vitalitatea sa¹.

  • iar = din nou
  • redobândit - "re-" este prefix iterativ, care arată reluarea = din nou

  • folosirea adjectivului pronominal "sa" este redundantă, avem reflexivul "și-", este suficient: "și și-a redobândit vitalitatea".

Mijloacele¹ ↔️mass-media¹ au arătat că, în ședința acționarilor, conducerea¹↔️ managerială¹ a societății a prezentat previziunea¹↔️ viitoare¹a întreprinderii care poate fi redresabilă.

Alte întrebări interesante