scrie numarul 613 ca o suma de trei termeni, astfel incat fiecare termen sa fie cu 1 mai mare decat dublul numarului precedent
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
- Metoda grafica
primul nr. l-------l
al doilea nr. l-------l-------l + 1 } suma lor = 613
al treilea nr. l-------l-------l-------l-------l + 2 + 1
613 - ( 1 + 3 ) = 613 - 4 = 609 -> suma celor 7 parti egale (1+2+4)
609 : 7 = 87 -> primul numar
2 × 87 + 1 = 174 + 1 = 175 -> al doilea numar
2 × 175 + 1 = 351 -> al treilea numar
Verific:
87 + 175 + 351 = 613 → suma celor trei numere
___________________________________________________
- Rezolvare algebrica
a → primul numar
2 × a + 1 → al doilea numar ( cu 1 mai mare decat dublul primului numar)
2 × ( 2 × a + 1 ) + 1 → al treilea nr. ( cu 1 mai mare decat dublul celui de-al doilea nr.
a + ( 2×a + 1 ) + (4 × a + 3 ) = 613
7 × a = 613 - 4
a = 609 : 7 ⇒ a = 87 -> primul nr.
2 × 87 + 1 = 175 -> al doilea numar
2 × 175 + 1 = 351 -> al treilea numar
87 + 175 + 351 = 613 → suma celor trei numere