Limba română, întrebare adresată de Iasmina545775, 8 ani în urmă

Scrie o compunere cu titlul „Calatorie in lumea verbului”. Va rog, repede!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
9

Călătorie în lumea verbului

----------------------------------------

Verb Împărat domnea peste domeniul propozițiilor și frazelor. Împăratul Verb avea trei fii care pe lângă numele tatălui lor mai primiseră încă un nume pentru a putea fi deosebiți unul de celălalt.

Pe primul fiu al Împăratului Verb îl chema Verb Acțiune (toate verbele ce exprimă o acțiune - a veni, a fugi, a scrie, a pleca, a cânta) și era cel mai mare dintre cei trei fii ai Împăratului Verb. Prințul Verb Acțiune se ocupa de propozițiile active pentru că acestui prinț nu-i prea plăcea să stea degeaba. Toate propozițiile sale exprimă o acțiune, fără excepție.

Al doilea fiu, Prințul Verb Existență (a fi, a sta), dar tatălui său îi plăcea să-l mai strige și Verb Stare. Avea și el preferințele sale și se ocupa de mai puține propoziții decât o făcea fratele cel mare, dar activitatea sa nu era mai puțin importantă.

Mezinul, Verb Transformare, era micuț, dar avea și el câteva propoziții de care trebuia să se ocupe (a crește, a dispărea).

Cei trei fii ai Împăratului Verb s-au supărat pentru că au observat propoziții în care Generalul Predicat nu se acorda cu Locotenentul Subiect. Astfel s-au hotărât să nu se mai ocupe de propoziții dar, situația nu a durat foarte mult pentru că acestea deveniseră atât de triste încât vestea a ajuns până la urechile Împăratului Verb. Atunci, i-a chemat pe toți trei în fața sa și i-a dojenit, spunându-le că în împărăția sa nu s-a mai întâmplat vreodată așa o nenorocire. Le-a spus cât de importanți sunt cu toții și că trebuie să se reîntoarcă la treburile lor.

Cei trei prinți au hotărât că ceea ce le cere tatăl lor este literă de lege și, de atunci, nu s-au mai supărat niciodată însă cu toate acestea încă se întristează de fiecare dată când Generalul Predicat și Locotenentul Subiect nu sunt acordați.

Alte întrebări interesante