Limba română, întrebare adresată de beatricemariadolcan, 8 ani în urmă

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, in care sa-l caracterizezi pe domnul Preda, personajul din tertului Cezar Petrescu. in redactarea caracterizarii, vei avea în vedere: precizarea a două date de identificare a personajului (nume, vârsta, ocupate, origine, portret fizic etc.); numirea a doua trasaturi morale ale personajului; illustrarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin câte o secventa comentată corelarea unei valon personale cu una dintre valorile personajului, Punctajul pentru compunere se acordă astfel continutul compuneri - 12 puncte • redactarea compunerii - puncte (marcarea corecta a paragrafelor - 1 punct, coerenta textului - 1 punct, proprietatea termenilor folositi - 1 punct, corectitudinea gramaticalá - 1 punct, claritatea exprimării ideilor - punct, ortografia - 1 punct, respectarea normelor de punctuatie - 1 punct, lizibilitatea - 1 punct). otát Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar cazul in care compunerea are minimum 150 de cuvinte şi dezvoltă subiectul propus, -​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bordehai123
10

Din primul alineat al Fragmentului dat domnul Cezar Petrescu este introdus ca fiind primul dascăl de oraș. De asemenea fragmentul începe cu o caracterizare directă a aparenței personajului Cezar dar și a mentalității și gândirii acestuia: “Înalt şi uscat, [...] zgârcit la vorbă şi râzând o dată într-o lună”.

In a doua parte a fragmentului Domnul Cezar este de asemena caracterizat ca fiind un om normal care are o familie și își crește niște animale domestice pentru hrană. Acesta își îmbracă în haine curate copii și nu economisea mulți bani. De asemenea, în a doua parte a textului iese în evidență tacticile profesorului de a își face plăcută ora și profesionalismul cu care își face meseria. Este evidențiată, pe tot parcursul operei, atenția pe care elevii i-o acordau și de asemena respectul cu care îl tratau pe profesor: “Dar toate dispăreau când domnul Preda intra în clasă”; “unase sfârşitul orei şi brusca erupţie a clopoţelului nichelat nu clintise niciun nerăbdător. Întâia oară în viaţa noastră şcolărească ne-am desprins cu părere de rău din bancă.”


teodoramoraru: Sa stii ca ai scris cezar petrescu in loc de domnul preda
Alte întrebări interesante