Limba română, întrebare adresată de georgevieru97, 9 ani în urmă

Scrie povestea unui tanar care a raspuns la chemarea domnitorului Stefan cel Mare de a se alatura ostirii menite sa apere tara de dusmani (10-15 RANDURI) cat mai repede posibil va rog dau 98 puncte


crinairin: poate sa fie o scriere originala sau inspirata dintr-o legenda istorica?
georgevieru97: nu neaparat istorica poate fi si originala
crinairin: ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
12
Mihnea un tanar cu parul balai ce stralucea in razele calde ale soarelui ,este un tanar chipes ,mandria parintilor lui.
In tara este razboi ,Stefan este in lupta cu imperiul otoman si de aceea are nevoie de ostasi pentru intregirea armatei.Asa Mihnea ,spre supararea mamei sale ,pleaca la oaste.
El este remarcat iute de catre domnitor ,datorita vitejiei sale cu care se lupta.Mihnea este ca un vuiet ce imprastie capetele dusmanilor in stanga si in dreapta.Isi apara domnitorul cu propriul trup ,tocmai de aceea Stefan il numeste ajutorul sau de nadejde,mana lui dreapta.
Baiatului ii incolteste in minte un plan ,care ii ajuta pe romani sa invinga mai repede ostile turcesti.Ii atrage pe turci in munti intr-un loc numai de Mihnea stiut ,unde ii nimiceste.
 Stefan cel Mare este foarte mandru de acest baiat cu parul galben ca spicul graului,de aceea merge la parintii lui si ii roga sa-l lase pe Mihnea la curtea regala sa fie mana dreapta a domnitorului.Parintii bucurosi ca au un asa fiu ii dau binecuvantarea si il lasa sa plece

georgevieru97: Foarte frumoasa compunere, mutumesc !
Răspuns de crinairin
5
     In muntii Moldovei,traia un tanar pastor ce-si plimba mioarele pe-ntinsul nesfarsit al plaiurilor moldovenesti.
     Era un simplu ciobanas care din al sau fluier canta doine pentru iubitul si maretul domnitor Stefan cel Mare.Singura sa avutie erau oitele cele albe ca neaua si-o micuta cabana din lemn,unde isi ducea traiul.
     Tanarul privea din munti,oastea lui Stefan,care se antrena pentru lupta cu contopitorii tarii si-si dorea sa faca si el parte din acea viteaza oaste.Insa,iubea mioarele si inima sa se zbatea ca o pasare in zbor intre a ramane alaturi de ele sau a se alatura oastei domnesti.Si-atunci,lua fluierul si doina,doina,de rasunau muntii pana in zari departate,ajungand cantecul pana la domnitor.
   Auzind doinele tanarului ciobanas,Stefan urca pana in inima muntilor,de unde sunetul venea.Tanarul zarind domnitorul coboara in graba si ingenuncheaza in fata puternicului domn zicandu-i:
-Maria Ta,eu sunt doar un simplu ciobanas,as vrea sa ma alatur oastei,dar nu stiu sa lupt.
Atunci,Maria sa il binecuvanta  cu ale sale maini si-i raspunse:
-Daca iti lasi mioarele in munti si mi te alaturi mie,imi vei fi credincios?
Tanarul ii raspunse in graba:
-Maria Ta,sunt gata sa-nvat sa lupt si viata sa mi-o dau pentru Moldova!
 Si Stefan,il lua de mana,cobarand muntii cu el si-l prezenta puternicei oaste moldovenesti.

georgevieru97: Foarte frumoasa compunere
Alte întrebări interesante