Istorie, întrebare adresată de Sorinash2003, 9 ani în urmă

Scrie un microeseu 7-8 enunturi despre inceputul Revolutiei franceze.
Ajutatima varog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de kataleea
14
Revolutia Franceza este revolutia desfasurata între 1789 si 1799, care a lichidat orânduirea feudal-absolutista în Franta. A izbugnit în conditiile agravarii situatiei economice a maselor, ale progresului ideii de natiune, ale necesitatii acute de creare a unei piete nationale.Pâna la Revolutia Franceza, Europa era dominata de monarhii absolutiste, adica de regimuri în care întreaga putere politica era detinuta de rege. Era o societate bazata pe privilegiul nobilar al nasterii. Numai nobilii aveau acces la functiile înalte din administratie si armata si erau scutiti de plata impozitelor. 

Forta conducatoare în revolutie, la care a participat întreaga stare a treia (burghezia, masele populare orasenesti si taranimea), a fost burghezia, iar forta sociala principala a constituit-o larga miscare populara. Preludiul revolutiei l-a constituit convocarea Statelor Generale (5 mai 1789). Deputatii starii a treia din Adunarea Statelor Generale s-au declarat constituiti în Adunarea Nationala, apoi în vederea elaborarii unei constitutii, în Adunarea Nationala Constituanta (9 iulie 1789- 30 sep. 1791). Adunarea Constituanta a votat desfiintarea privilegiilor feudale (4 aug. 1789), a adoptat "Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului" (26 aug. 1789) si prima Constitutie burgheza a Frantei (3 sept. 1791). 

Aceste realizari, împreuna cu reformele administrative, judecatoresti, fiscale si bisericesti, au favorizat dezvoltarea relatiilor de productie capitaliste. Sub presiunea insurectiei nationale de la 10 aug 1792

Sorinash2003: Asta pentru ce clasa?
kataleea: clasa a 8
Alte întrebări interesante