Limba română, întrebare adresată de queenbbby200, 8 ani în urmă

Scrie un reportaj din tema Amintiri din copilarie de Ion Creanga​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ManuelaSandu
2

Răspuns:

Amintiri din copilarie' constituie opera de maturitate a lui Creanga' - acest 'Homer al nostru' - cum l-a numit Garabet Ibraileanu.

Primele trei parti au aparut in revista 'Convorbiri literare', iar a patra a vazut lumina tiparului postum, in 1892. In acelasi an opera a aparut la si la Iasi, in volum.

Tema: Roman al varstei celei fericite, avand ca tema principala 'copilaria copilului universal', cartea este in acelasi timp o monografie a mediului ambiant, a vietii satului romanesc de la jumatatea secolului trecut, cu obiceiuri si traditii fixate printr-o existenta milenara, cu institutiile lui: scoala, armata, biserica.

Izvoarele de inspiratie sunt autobiografice.

Scriitorul nareaza la persoana I-a peripetiile lui Nica,de cand acesta 'a facut ochi', pana cand - aflat in pragul adolescentei - ajunge la Seminarul de la Socola, scos cu greu din lumea satului 'ca ursul din barlog''.

De aici rezulta impresia ca 'Amintirile' sunt un lung monolog, in care Creanga este actor si personaj totodata.

Aceasta opera memorialistica a lui Creanga se bazeaza pe alternanta dintre atitudinea evocatoare a scriitorului matur, care face efortul intoarcerii in timp, pentru a reanvia din amintire varsta de aur a copilariei, si dintre identificarea lui pana la un punct cu Nica.

De aceea opera pare sa aiba doi povestitori: unul este Creanga-scriitorul, 'badea Ion' - cum se autodenumeste, iar celalalt este Nica,

cel 'vesel ca vremea cea buna si sturlubatic si copilaros ca vantul in tulburarea sa'.

Asa se explica de ce nostalgia si regretul evocarii din perspectiva omului matur se impleteste cu bucuria retrairii poznelor nevinovate ca insasi varsta evocata.

Rememorarea se face cu dezinvoltura si este subliniata de Creanga insusi in expresii ca ' stau cateodata si-mi aduc aminte' , ' si-mi aduc bine aminte' , 'ma gandesc' si altele . Omul matur se

identifica pana la un punct cu mentalitatea varstei de aur, pe care o priveste cu simpatie si umor.


ManuelaSandu: sper ca te-am ajutat
ManuelaSandu: o(〃^▽^〃)o
queenbbby200: multumesc
Alte întrebări interesante