Limba română, întrebare adresată de anamaria9550, 8 ani în urmă

Scrie un rezumat despre Vasile Alecsandri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianamitzmiau
0

Explicație:

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie/2 august 1821,[3][4] Bacău, Moldova[8][1] – d. 22 august/3 septembrie 1890,[5][3][6][7] Mircești, Iași, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Răspuns de kowalskilorenamaria
1
Vasile Alecsandri (n. 1819 - d. 1890) poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician roman, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea.

21 iulie 1821 - se naste la Bacau, fiind fiul medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei Cozoni.
1827 - Dupa ce familia se stabileste la Iasi, viitorul poet studiaza in particular cu Gherman Vida, un impatimit carturar de origine maramureseana.
1828 - Vasile Alecsandri - tatal cumpara mosia Mircesti in lunca Siretului, spatiu imortalizat in Pasteluri.
1834 - Impreuna cu alti tineri boieri moldoveni, printre care viitorul domn Al. I. Cuza si pictorul Negulici, este trimis la studii la Paris, unde isi da bacalaureatul in anul 1835.
1837 - Pregateste un bacalaureat in stiinte, urmand cursurile Facultatii de Inginerie, pe care n-o termina.
1838 - Apar primele incercari literare in limba franceza: "Zunarilla", "Marie", "Les brigands", "Le petit rameau", "Serata".
1839 - Vine in tara si ocupa un post in administratie pana in 1846. Impreuna cu Costache Negri face o calatorie in Italia care il inspira pentru a scrie nuvela romantica "Buchetiera de la Florenta".
1840 - Apare la Iasi revista Dacia literara; aici publica nuvela "Buchetiera de la Florenta". Directia Teatrului National din Iasi este preluata de V. Alecsandri, C. Negruzzi si M. Kogalniceanu.
1843 - Apare, in Albina Romaneasca, unde publica "Tatarul", prima poezie care va face parte din ciclul "Doine si lacramioare". Tot acum scrie poeziile "Baba Cloanta", "Strunga", "Doina", "Hora", "Crai nou".
1844 - Impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Ion Ghica scoate saptamanalul Propasirea, in care poetul va publica versuri ce vor fi incluse in ciclul "Doine si lacramioare".
1848 - Scrie poezia "Catre romani", intitulata mai tarziu "Desteptarea Romaniei". Este unul dintre fruntasii miscarii revolutionare din Moldova, redactand impreuna cu Kogalniceanu si C. Negri Dorintele partidei nationale din Moldova, principalul manifest al revolutionarilor moldoveni. Dupa infrangerea miscarii, exilat, calatoreste in Austria si Germania; se stabileste la Paris, unde se intalneste cu alti militanti munteni; din perioada exilului dateaza poeziile "Adio Moldovei" si "Sentinela romana".
1850 - Dupa o absenta de aproape doi ani, V. Alecsandri se intoarce in tara; publica in revista Bucovina poeziile populare "Toma Alimos", "Blestemul", "Serb sarac", "Mioara", "Mihu Copilul". La Teatrul National se joaca "Chirita la Iasi" sau "Doua fete si-o neneaca".

kowalskilorenamaria: 1854 - Apare sub conducerea sa Romania literara, revista la care au colaborat moldovenii C. Negruzzi, M. Kogalniceanu, Al. Russo, dar si muntenii Gr. Alexandrescu, D. Bolintineanu, Al. Odobescu.
kowalskilorenamaria: 1856 - Apare in Steaua Dunarii, revista lui Kogalniceanu, Hora Unirii.
1859 - Este numit de domnitorul Al. I. Cuza ministru al afacerilor externe; va fi trimis in Franta, Anglia si Piemont pentru a pleda in scopul recunoasterii Unirii.
kowalskilorenamaria: 1863 - Ia nastere la Iasi societatea Junimea, al carui membru onorific a fost pana la sfarsitul vietii.

1867 - Este ales membru al Societatii literare romane, devenita Academia Romana.

1868 - In diverse numere ale Convorbirilor literare, Alecsandri publica pasteluri.
kowalskilorenamaria: 1886 - Titu Maiorescu publica in Convorbiri literare articolul "Poeti si critici"; acesta se incheie cu o privire sintetica asupra operei lui Alecsandri: "a lui lira multicolora a rasunat la orice adiere ce s-a putut destepta din miscarea poporului nostru in mijlocia lui. In ce sta valoarea unica a lui Alecsandri? In aceasta totalitate a actiunilor sale literare".
kowalskilorenamaria: 22 august 1890 - Vasile Alecsandri se stinge din viata dupa o lunga suferinta, fiind inmormantat cu tot onorul la conacul sau de la Mircesti.
Alte întrebări interesante