Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul/o semnificație a textului selectat din Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu. În redactarea textului: vei preciza mesajul/o semnificație a textului, prin referire la temă; vei prezenta două elemente componente ale peisajului; • vei interpreta două figuri de stil diferite, relevante pentru mesaj/semnificație; vei menționa o emoţie exprimată/un sentiment exprimat în textul poetic, justificându-ți alegerea. Ordinea integrării reperelor în cuprinsul compunerii este la alegere. Punctajul pentru compunere se acordă astfel: • conținutul compunerii - 12 puncte; redactarea compunerii - 8 puncte (marcarea corectă a paragrafelor- 1 punct; coerenţa textului - 1 punct; proprietatea termenilor folosiți - 1 punct; corectitudinea gramaticală - 1 punct; claritatea exprimării ideilor - 1 punct; ortografia - 1 punct; respectarea normelor de punctuație - 1 punct; lizibilitatea - 1 punct). Notă! Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte şi dezvoltă subiectul propus.
Răspunsuri la întrebare
Citim poemul Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu.
În scrierea textul o să mergem conform cerințelor de redactare:
→ Vei preciza mesajul/o semnificație a textului, prin referire la temă;
Poemul Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu are ca temă natura, exemplu fiind chiar primul vers „Sură-i sara cea de toamnă; de pe lacuri apa sură”.
→ Vei prezenta două elemente componente ale peisajului.
Câteva elementele semnificative ale peisajului: „codrul, dragul codru”, „codrii de aramă”, „printre ramuri”. Aceste elemente desprinse din poem, au scopul de a arăta frumusețea și diversitatea naturii.
→ Vei interpreta două figuri de stil diferite, relevante pentru mesaj/semnificație.
Personificarea „pădurea lin suspină” exprimă sunetele auzite în natură. Atunci când adie vântul prin pădure se creează impresia că ea suspină, în așa mod se dă de înțeles că natura are o formă vie cu sentimente și trăiri.
Iar prin epitetul „frunze uscate” peisajul prinde culoare și totodată ne informează de trecerea timpul.
→ Vei menţiona o emoție exprimată/un sentiment exprimat în textul poetic.
Textul poetic transmite un sentiment de admirație pentru natură. Anume în natură omul poate simți libertatea și tot aici se regăsește pe sine.
În concluzie textul ne arată cât de diferită și totodată frumoasă este natura.
Rezumatul poemului Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu, putem citi aici: https://brainly.ro/tema/1001958
Succes!
#SPJ1