Limba română, întrebare adresată de alex27463, 8 ani în urmă

Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul/o semnificație a textului selectat din Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
27

Citim poemul Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu.

  • Vei preciza mesajul/o semnificație a textului, prin referire la temă;
  • Vei interpreta două figuri de stil diferite, relevante pentru mesaj/semnificație.
  • Vei prezenta două elemente componente ale peisajului.
  • Vei menţiona o emoție exprimată/un sentiment exprimat în textul poetic.

Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu este un poem ce prezintă tema naturii. Un exemplu care poate demonstra acest fapt este chiar primul vers „Sură-i sara cea de toamnă; de pe lacuri apa sură”, cât și prin al treilea „Iar pădurea lin suspină și prin frunzele uscate”.

Prin folosirea repetiției „Mii de fluturi mici, albaștri, mii de roiuri de albine”, poetul dorește să completeze peisajul naturii cu mici vietăți care sunt la fel de importante. Iar cu ajutorul epitetul „frunze uscate” peisajul tomnatic prinde și el culoare. Totodată epitetul ne sugerează motivul timpului trecător, odată frunzele erau verzi, dar astăzi sunt deja uscate.

Elementele semnificative ale peisajului sunt expuse prin următoarele expresii „pădurii de argint”, „codrii de aramă”, „flori albastre”. Aceste elemente desprinse din poem au menirea de reda diversitatea și frumusețea naturii.

Sentimentul exprimat în textul poetic este de admirație pentru natură. Prin versurile poemului este conturată frumusețea naturii și sentimentele ce pot fi trăite aflându-te în sânul ei.

Rezumatul poemului Călin (File din poveste) de Mihai Eminescu, putem citi aici: brainly.ro/tema/1001958

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante