Istorie, întrebare adresată de Ela100, 9 ani în urmă

Scrieri deosebirile dintre cele două regimuri:democratic și totalitarism

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefaniaStoica
5
Regimul democratic se caracterizeaza prin: separarea puterilor in stat ( legislativa, executiva, judecatoreasca ), iar puterea este legitimata prin intermediul alegerilor libere care permit schimbarea periodica a conducerii statului. Se respecta drepturile si libertatile cetatenesti, iar democratia este exercitata in cadrul statului de drept ( stat de drept= forma de guvernare a statului bazata pe respectarea principiului legalitatii si dreptului individului)
Regimurile democratice s-au manifestat in SUA, Franta, Anglia etc.

Trasaturile regimului totalitat: puterea este exercitata de o singura persoana sau de un grup restrans de persoana, fiind exercitata in cadrul unicei formatiuni politice acceptate. de exemplu partidul comunis ( URSS, ROMANIA, CHINA, SI ALTE TARI COMUNISTE) , partidul fascist ( Italia ) sau NSDAP - partidul national socialist al muncitorilor germani ( Germania ). Puterea este exercitata prin intermediul politiei politice ( OVRA IN ITALIA, Gestapo in Germania, NKVD in URSS.) La inceput se numea CEKA, apoi a fost redenumita NKVD, iar in prezent este KGB. Drepturile si libertatile cetatenesti sunt incalcate. Urmarea acestor incalcari au fost crimele impotriva umanitatii precum Gulagul sovietic si Holocaustul. Regimurile totalitare se bazeaza pe o singura ideologie: Rasismul in cazul nazismului si fascismului si marxism-leninismul in cazul comunismului. 
Au existat doua forme de regimuri totalitare in perioada interbelica: fascist ( aparut in Italia, fondat de Benito Musollini) si comunismul . Nazismul, tot un regim totalitar este o forma de fascism si este specific Germaniei, insa doar sub conducerea lui Adolf Hitler ( 1933-1945). La 30 ianuarie 1933 Hitler este numit concelar de catre presedintele Hindenburg, iar la 19 august 1934 devina Fuhrer ( dictator ). 
Alte întrebări interesante