Limba română, întrebare adresată de YryEmma24, 8 ani în urmă

Scrieți 3-5 idei principale ale textului de mai jos:
Începuturile.Delimitări
Originea limbii române este legată de procesul de formare a poporului român. Cu privire la etnogeneza românească au fost exprimate puncte de vedere dintre cele mai diverse,adesea contradictorii sau fără dovezi concludente: originea pur latină a limbii și a poporului român,teoria continuității daco -getice,teoria migraționistă a românilor din sudul Dunării,teoria rezistenței și a asimilării elementului latin,teza expansiunii spiritualității daco-geto-tracice.
Astăzi se acceptă,în general,că istoria veche a românilor este expresia unui proces major,de sinteză daco-romană,și a unui proces adiacent,de integrare și de asimilare a elementului migrator.
Majoritatea specialiștilor consideră că limba română își are originea în limba latină a romanității orientale,vorbite în Dacia și în provinciile romane vecine,care a evoluat de-a lungul vremurilor. Au fost asimilate împrumuturi diverse,în special slave,dar şi grecești,turcești,sârbe,bulgare,ucrainene,maghiare. Mai târziu se constată deschiderea către lumea franceză,italiană,spaniolă,într-un proces de relatinizare,nerefuzându-se împrumuturile din limbi nelatine precum germana,engleza,rusa.
Ceea ce este esențial de reținut este faptul că,în ciuda împrumuturilor atât de diverse din alte limbi cu care a venit în contact,limba română a menținut structura gramaticală a limbii latine, avându-şi sorgintea în latina vulgară (latina vorbită), nu în latina clasică (literară).
Vă rog mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanastefi2000
12

Originea limbi romane este pur  latina. Au fost asimilate imprumuturi diverse in special slava dar si  grecesti,sarbesti,turcesti,bulgare,ucrainiene si maghiare.Mai târziu se constată deschiderea către lumea franceză si italiana

Alte întrebări interesante