Istorie, întrebare adresată de emagirl2, 9 ani în urmă

Scrieti-mi si mie va rog muult lectia aceea la istorie "tensiuni internationale dupa primul razboi mondial".

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alekssageorgia
2
Tratatele de pace semnate la sfarsitul primului razboi mondial s-au dovedit a fi fragile si aproape imediat incalcate. Germania a refuzat sa-si achite reparatiile fata de Franta, iar Turcia a declarat razboi Greciei pentru a-si recupera teritoriile pierdute. 

Intre anii 1924-1932 SUA si Anglia au acordat credite importante Germaniei care le-a folosit pentru refacerea economica si militara. A fost initiat astfel conciliatorismul, calea concesiilor facute Germaniei in speranta ca va deveni o stavila in calea comunismului. 

Prosperitatea economica si atitudinea realista a cancelarului german Gustav Stresemann a permis o reconciliere intre Franta si Germania care recunoaste frontierele occidentale prin Tratatul de la Locarno 

Relatiile internationale se destind si in anul 1928 Pactul Briand-Kellogg, semnat de 60 de state declara razboiul in afara legii. 

Asia in perioada interbelica 

Popoarele din Africa si Asia care sprijinisera efortul de razboi al Aliatilor, sperand ca la sfarsitul conflictului metropolele le vor acorda independenta. Coloniile invinsilor au fost puse sub tutela ceea ce a generat o puternica reactie din partea lor. 

Miscarea nationalista ce ia nastere acum in colonii a fost animata in India de Mahatma Gandhi care propaga nonviolenta. Indienii boicoteaza marfurile englezesti si-si confectioneaza singuri tesaturile si refuza sa plateasca impozit pe sare, producand singuri sare din apa Golfului Bengal. 

In China au loc doua razboaie intre comunistii lui Mao Zedong si nationalistii lui Jiang Jieshi. 

Turcia prin reformele lui Mustafa Kemal Ataturk se modernizeaza si devine din 1924 republica. 

Aparitia noilor puteri 

Principalul beneficiar al primului razboi mondial au fost SUA care a cunoscut un avant formidabil bazat pe publicitate, credit si rationalizarea intreprinderilor. 

Dar la 24 octombrie 1929 se produce crahul de la Bursa din New York. 
Criza bursiera provoaca o criza bancara. Prosperitatea americana bazata pe credit si pe supraproductie s-a prabusit. 

Japonia a profitat si ea de razboi pentru a-si impune suprematia in Pacific, unde avea concurent doar pe SUA si Anglia. Pentru a obtine materiile prime necesare industriei ei, Japonia va initia o politica expansionista avand ca drept obiectiv China.
Alte întrebări interesante