Scrieți o compunere cu titlul - 9 mai , ziua Victoriei URGENT dau coroana!!!!!!
Răspunsuri la întrebare
Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări URSS, inclusiv în R. Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin, seara tîrziu, la 8 mai 1945. Din cauza diferenţei de ore, Moscova, pe atunci capitala URSS, a aflat despre capitulare în primele ore ale zilei de 9 mai.
Anii 1939-1945 au fost ani de durere şi lacrimi , tristeţe care a invadat popoarele lumii. 60 de milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 % din populaţia globului, au murit nevinovaţi, în condiţii inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar şi morale contrar voinţei lor.
Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sînt importante nu doar memoria acelor ani, ci si lecţiile dure, scrise cu sînge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.
Manifestăm profund respect pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, nu doar pentru cei căzuţi pe cîmpul de luptă, care au ţinut piept duşmanului , dar şi pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului , care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste.
Ţara noastră a plătit un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete , destine, planuri de viitor şi speranţe înăbuşite de negura războiului.
Pe 9 mai în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua Victoriei şi se comemorează eroii căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial. La Chişinău, manifestările consacrate Zilei Victoriei încep la Complexul Memorial „Eternitate".
Cu ocazia aniversării victoriei asupra fascismului şi comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa patriei, se pregătește un program complex. Conducerea țării, veteranii de război și cetățeni depun flori la plăcile comemorative şi monumentele „Focul veşnic", „Stela Eroilor Moldoveni" și „Maica îndurerată" din capitală.
Depuneri de flori și un miting de comemorare au loc şi la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni". Mitinguri de comemorare, depuneri de flori, concerte festive și mese de sărbătoare pentru veteranii celui de-al doilea război mondial sînt organizate la Chișinău și în localitățile din țară.
În această zi se desfășoară festivalul "Cîntecele credinței, Speranței și Iubirii ". Toți doritorii au posibilitatea de a vizita muzeele din țară, inclusiv Centrul de cultură și istorie militară.
În Piața Marii Adunări Naționale se organizează un concert festiv, cu participarea colectivelor artistice și a interpreților îndrăgiți.
Ziua de 9 mai în Republica Moldova este declarată zi de odihnă.