Chimie, întrebare adresată de Ionelagalitchi, 8 ani în urmă

Scrieți P.F. pentru proprietatea fizica și P.C. pentru proprietatea chimica F.C. pentru fenomene chimice și F.F. pentru fenomene fizice

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelaistratuc
0

Răspuns:

fenomenul chimic este transformarea substanțelor care modifică compoziția substanțelor.

Exemple de fenomene chimice:

arderea hârtiei;

carbonizarea zahărului;

ruginirea fierului;

oxidările lente din organisme.

În natură, unele transformări chimice s-au produs în milioane de ani: formarea zăcămintelor de cărbune, de țiței, de gaze naturale. Fenomenele chimice sunt însoțite de fenomene fizice: un foc poate fi aprins de căldura obținută prin frecare; arderea este însoțită de degajare de lumină și căldură. Plantele sunt adevărate "uzine chimice", producătoare de oxigen. În prezența luminii, plantele absorb dioxidul de carbon din atmosferă, care împreună cu apa formează substanțele necesare vieții. Acest proces chimic natural se numește fotosinteză.

Fenomenul fizic este transformarea de stare și formă a corpurilor, fără schimbarea compoziției substanțelor din care provin.

Substanțele se află în diferite stări fizice (solidă, lichidă, gazoasă), numite stări de agregare.

Fenomenele fizice pot fi: fenomene mecanice, fenomenele legate de mișcarea corpurilor sau a sistemelor fizice,fenomene legate de interacțiunea dintre corpuri. Fenomene termice, fenomene ce caracterizează starea de încălzire, starea de agregare a unui sistem fizic și procesele care duc la modificarea acestor stări. Fenomene magnetice, fenomene produse de magneți, electromagneți și anumite corpuri cerești, cum este Pământul. Fenome optice, fenomene specifice luminii. Fenomene electrice, fenomene referitoare la proprietatea de electrizare a corpurilor și fenomene specifice curentului electric ce parcurge circuitele electrice.

Trecerea unei substanțe din stare solidă în stare lichidă se numește topire. Fenomenul invers se numește solidificare.

Substanțele solide sunt alcătuite din particule strâns unite între ele. Unele corpuri solide se topesc prin încălzire, trecând în stare lichidă; spațiile dintre particulele componente se măresc, iar forțele de atracție dintre particule devin mai mici.

Un corp în stare lichidă se vaporizează prin încălzire, trecând în stare gazoasă. Între particule acționează forțe de atracție foarte mici.

Alte întrebări interesante