Limba română, întrebare adresată de John2021, 9 ani în urmă

Scrieti un eseu argumentativ pentru existenta raportului dintre ratiune si pasiune.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0
Consider ca mai totdeauna pasiunea a avut castig de cauza in fata ratiunii atunci cand disputa dintre cele două a avut acelasi subiect. Pasiunea vine cu oferte delicioase, cu trări interesante, cu satisfacții si plăceri. Pe cand ratiunea incearca sa il pună cu picioarele pe pământ pe omul respectiv prin mustrări de constiință, suferinta, reproșuri, remușcări, adică lucruri neplăcute și foarte neplăcute. Chiar dacă rațiunea este lampa care vegheaza drumul cuiva, pasiunea este ”aroma” care îl infășoară pe un om in cursul vieții lui, care îl distrage pe om, de cele mai multe ori cu consecinte urâte, de la planurile lui. 

Situația ideală este când Rațiunea dă frâu liber Pasiunii pentru că cea dintâi s-a asigurat că nu vor fi consecințe neplăcute și că Pasiunea se poate manifesta in mod legal. 

Insă, asa cum spuneam, de cele mai multe ori, rațiunea trebuie sa aibă rol de frână pentru Pasiunea nesăbuită. Ce este cel mai dureros - faptul că acestă lupta, dualitate, război se întâmplă in sufletul aceleiași persoane.
Alte întrebări interesante