scrieti vegetatia si fauna specifica romaniei AM NEVOIE REPEDE DAU COROANA
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:Vegetaţia şi fauna din România sunt variate si sunt răspândite pretutindeni ,atât pe uscat, cât şi în ape. Răspândirea vegetaţiei şi a faunei este influenţată de relief, climă, soluri şi chiar de activităţile umane.
Componente ale cadrului natural, flora (vegetația) și fauna au o incontestabilă importanță economică și turistică. În funcție de latitudine, altitudine și de particularitățile reliefului, vegetația are o evidentă dispunere etajată
Fauna României este una din cele mai bogate și variate din Europa, conținând specii rare sau chiar unice pe continent.
Pe teritoriul României au fost identificate 3700 de specii de plante din care Cele trei mari zone de vegetație în România sunt zona alpină, zona de pădure și zona de stepă.
Zona pădurii este întâlnită în dealuri şi în munţi, până la înălţimi de 1800 m. În funcţie de altitudine, pădurile se etajează astfel: păduri de foioase şi păduri de conifere.
Pădurile de foioase cuprind păduri de stejar, care îmbracă dealurile şi podişurile joase şi păduri de fag, care ocupă dealurile şi părţile mai joase ale munţilor. Pădurile de stejar şi fag sunt populate de păsări (cucul, ciocănitoarea, mierla, privighetoarea) şi animale precum lupul, mistreţul, vulpea şi veveriţa.
Pădurile de conifere se întâlnesc în munţi, la înălţimi mai mari. În pădurea de conifere se găsesc molizi, brazi, pini. Aici vieţuiesc cerbul, căprioara, ursul, cocoşul de munte, pajura.
Zona alpină este situată pe vârfurile munţilor, acolo unde arborii pădurii de conifere nu mai au condiţii prielnice datorită frigului şi vânturilor puternice. Cuprinde tufişuri, precum jneapăn, ienupăr, afin, merişor, ierburi mărunte. Aici trăiesc capra neagră şi acvila de munte.
Zona stepei este întâlnită în câmpii şi în dealurile joase. Aceasta cuprinde ierburi mărunte şi, pe alocuri, tufişuri de măceş şi porumbar. În stepă trăiesc: şoarecele, hârciogul, popândăul, iepurele şi numeroase păsări (rândunica, prepeliţa, potârnichea, dropia).
De-a lungul râurilor, în luncă şi în Delta Dunării se întâlnesc plante iubitoare de umiditate (stuf, papură, trestie) şi arbori precum plopul, salcia şi arinul. În aceste locuri trăiesc peşti şi păsări (raţa sălbatică, lebăda, pelicanul).
Fauna acvatică este dominată de specii piscicole, reprezentate de păstrav – în apele de munte; crap, stiucă, plătică, șalău – în zona de câmpie și în Delta Dunării, iar pe fluviul Dunărea apar nisetrul, morunul, pastruga și cega – ce vin din Marea Neagră aici pentru a depune ouăle. În Marea Neagră trăiesc scrumbii albastre, calcani, stavrizi, guvizi etc.
Explicație: