Limba română, întrebare adresată de Andreea9, 8 ani în urmă

Scurt rezumat (în câteva fraze) al fiecăreia dintre cele două opere: „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu și „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de r2005
0

Răspuns:

Baltagul :

Vitoria Lipan este o femeie care pleacă în căutarea soțului său ( acesta plecase toamna pentru a face un târg și nu se intorsese ) , pe la începutul lui martie ( cred ) . Ea îl are alături pe băiatul său, iar această călătorie are un rol important în maturizarea lui . Ea descoperă ca el fusese omorât de prietenii săi , cu un baltag.

BALTAGUL face referire atât la arma crimei . De asemenea, am impresia ca Vitoria și-a luat înainte de a pleca in călătorie un baltag .

Moara cu noroc :

Moara cu noroc este o moară care macină sufletele. Ghiță, la început un familist , îl întâlnește pe Lica , un om cu mulți bani, dar și multe afaceri necurate . El intră in jocul lui Lica .... Lica o convinge pe soția lui Ghiță să îi danseze ,,ca nu o sa-ti ia din frumusețe " . Va avea loc o crima , se vor da declaratii . Ghiță îl consideră vinovat pe Lica . Ghiță, care devine la cuprinsul operei literare un om obsedat de bani, așteaptă până la ,,momentul oportun" și cand doreste sa le spuna autorităților adevarul, Lica , vigilent , pleaca . Ghiță, la sfârșit, devine foarte orgolios și o omoară pe soția sa . Lica îl omoara pe Ghiță. Lică ,care nu dorește sa suporte pedeapsa fizica, se sinucide . Locul arde și numai personajele pozitive, care nu fuseseră afectate de energua de acolo, supraviețuiesc.

Alte întrebări interesante