Se considera expresia E(x)=(2/x-1 - 1/x+1) : (x+3)(x-1), unde x este nr. Real, x≠-3, x≠-1 si x≠1. Aratati cs E(x)=1/x+1, pentru orice x numar real, x≠-3,
x≠-1 si x≠-1. VA ROG! AJUTATI-MA! /- BARA DE FRACTIE
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
E(x)= (2/x-1 - 1/x+1) : (x+3)(x-1)
(2/(x-1) - 1/(x+1))*(x-1)(x+1)
2/x-1 - 1/x+1= 2(x+1)-(x-1)/(x+1)(x-1)
2(x+1)-(x-1)/(x+1)(x-1)*(x-1)(x+3)=
x+3/(x+1)(x-1)*(x-1)(x+3)=
1/x+1
(2/(x-1) - 1/(x+1))*(x-1)(x+1)
2/x-1 - 1/x+1= 2(x+1)-(x-1)/(x+1)(x-1)
2(x+1)-(x-1)/(x+1)(x-1)*(x-1)(x+3)=
x+3/(x+1)(x-1)*(x-1)(x+3)=
1/x+1
Hell0:
pai (x-3)este numaratorul primei fractii si s-a redus cu numitorul (x-3) celei de-a doua. (x-3):(x-3)=1
Răspuns de
5
Exercitiu e scris gresit, a pierdut o linie de fractie, adevarata forma este:
[tex]E(x)=(\frac{2}{x-1}- \frac{1}{x+1}): \frac{x+3}{x-1}= \frac{2x+2-x+1}{(x-1)(x+1)}* \frac{x-1}{x+3}= \frac{(x+3)(x-1)}{(x-1)(x+1)(x+3)}= \frac{1}{x+1} [/tex]
[tex]E(x)=(\frac{2}{x-1}- \frac{1}{x+1}): \frac{x+3}{x-1}= \frac{2x+2-x+1}{(x-1)(x+1)}* \frac{x-1}{x+3}= \frac{(x+3)(x-1)}{(x-1)(x+1)(x+3)}= \frac{1}{x+1} [/tex]
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă