Se încrucişează două soiuri de crizanteme care se deosebesc prin două perechi de caractere: dimensiunea și culoarea florilor. Un soi de crizanteme are flori mici (m) și de culoare albă (A), iar celălalt soi de crizanteme are flori mari (M) și de culoare mov (a). Părinţii sunt homozigoţi pentru ambele caractere. În F1 se obţin organisme hibride. Prin încrucişarea între ei a indivizilor din F1, se obţin, în F2, 16 combinaţii de factori ereditari. Stabiliţi următoarele:
a) genotipul celor doi părinți;
b) tipurile de gameţi produşi de indivizii din F1;
c) numărul combinaţiilor din F2 care au flori de culoare mov; genotipul indivizilor din F2 cu flori mici de culoare mov.
d) Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o formulaţi voi, folosind informaţii ştiinţifice specifice biologiei; rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o. Scrieţi toate etapele rezolvării problemei
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Aici este rezolvarea in mare, cu cateva elemente de teorie. Nu stiu cat de mult nu stii, asa ca prefer sa iti explic cateva notiuni folositoare in toate problemele:
In principal, notatiile sunt:
De la acea schema cu cercuri, P sunt parintii, g sunt gametii parintilor.
Acel tabel se numeste, defapt, F2 si se face prin incrucisarea a 2 indivizi identici, din F1. In cazul tau, ai avut in F1 MmAa, iar F2 s-a realizat prin incrucisarea lui cu unul identic.
Forma de tabel se face numai din comoditate, adica tu poti incrucisa si vizual altfel acele 2 organisme, numai ca se practica folosind tabelul care contine gametii individului din F1 pe linie si coloana.
Anexe:
danielrares2809:
Mulțumesc frumos !!!!
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Biologie,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Franceza,
8 ani în urmă
Franceza,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă